Sinemada mimarlık /
Hikmet Temel Akarsu, Nevnihal Erdoğan, Türkiz Özbursalı ; yayın yönetmeni Burçin Yılmaz ; kapak tasarımı Yeşim Demir Pröhl ; illustrasyonlar Türkiz Özbursalı.
- İkinci baskı : İstanbul, Kasım 2020.
- 431 pages : illustrations ; 23 cm.
Includes bibliographical refernces (pages 431).
SinemadaMimarlık, mimarlık ve tasarımınbeslenme kaynaklarında sanatsal ve kültürel ağırlığın artmasının toplumunestetik algılarının gelişmesinde büyük rol oynayacağına ve bu izlek üzerindengiden mimar, iç mimar, peyzaj mimarı, kentplancısı ve endüstri ürünleri tasarımcılarının hayal güçlerini çok daha çarpıcı şekilde kullanabileceğineolan inançla hazırlandı.
Kitapta Türk ve dünya sinemasındanseçilmiş, mimarlığa vurgu yapan 39 yapıt mimar, sanatçı, iletişimci, felsefecive akademisyenlerden oluşan 33 yetkin yazar tarafından irdelendi. Önemliyönetmenlerin bu filmleri, yarattıkları mimari evrenle birlikte incelenirkenmimarlığın hayal gücünü tetikleyen, insanı ütopik ya da distopik düşünceleresevk eden, estetik ve sanatsal beğeniyi yükselten, sosyolojik algılara,ekolojik sorunlara yaklaşımlar sunularak okuyucuların imge dünyasını varsıllaştırmakhedeflendi. Kitabın editörleri HikmetTemel Akarsu, Nevnihal Erdoğan ve Türkiz Özbursalı bu projeyi geliştirme veyayına hazırlama gerekçelerini şöyle özetliyorlar:
“...Bizler bu kitapları hazırlarken,mimarlık kültürüne ve eğitimine katkıda bulunmak, mimarlık algı ve anlayışınıgeliştirmek; olabiliyorsa değiştirmek ve mimarlıkta yeni bir iklim yaratarakkentlerimizi ve yaşam alanlarımızı gitgide katlanılmaz hale getiren tekdüze‘mimari’ uygulamalardan kurtarmak ve yepyeni tasarımların kapılarını aralamakgibi kaygılar içinde olduk. Mimarların ve mimar adaylarının ruhsal, duygusal,kültürel dünyalarının varsıllaşmasını ve bunların yapıtlarına yansımasınıumduk...
...Mimarlık eğitimibilindiği üzere, uzun zamandan bu yana ‘stüdyo’ çevresinde örgütlenmişdisiplinler arası bir erginleşme sürecidir. Ana grup usta mimar çevresindehalkalanmış mimari stüdyo talebelerine matematik gibi, resim gibi, statik,fizik, çevre, sosyoloji, ergonomi, sanat tarihi gibi pek çok disiplindenaltyapısal katkı sağlanır. Büyük oranda teknik bilgi içeren bu disiplinlerbugün artık mimar yetiştirmekte yeterli olmamakta; başarılı ve özgün mimarlarınortaya çıkmasını sağlayamamaktadır. O yüzden; dünya kültüründen yoksun,birazcık tasarım bilen, ortalama altı mühendislerden başka bir şey değildirbugünkü mimarlık eğitiminden sonra ortaya çıkanlar. Biraz popüler toplumkültürü; birazcık da ‘snob’ modalardan sos üzerine ilave edildikten sonra buelemanların mimar diploması ile eserler kurgulaması için piyasaya adım atmasınakolaylıkla müsaade edilir böylece. Bu, hüzün vericidir!
Bizler,mimarlık stüdyosunun beslenme kaynaklarında sanatsal ağırlığın artmasınınöğrencilerin, mimarların ve toplumun diğer üyelerinin estetik algılarının vehayal güçlerinin gelişmesinde büyük rol oynayacağına ve bu izlek üzerindengiden erginleşmiş yaratıcıların hayal güçlerini çok daha çarpıcı bir şekildekullanacağına inanan mimarlarız. O nedenle stüdyolarımızda edebiyatı, sanatı,kültürü, görselliği ve hatta müziği ön plana alan eğitsel ekoller geliştirmekpeşindeyiz. Edebiyatta Mimarlık kitabımızın yarattığı yankılarhâlâ devam etmekteyken şimdi de ‘vizörümüze’(?) sinemayı koymaya ve mimarlıksanatına bileşke katkı sunan görkemli sinema yapıtlarını incelemeye ve bunlarımimarlık kamuoyunun dikkatine sunmaya çabaladık elinizdeki derlememizle. …Amacımız kendi kişisel görüşlerimizden birbetik yapmak değil; hezaren bir kitapla bin bir bakış açısını bir arayagetirmek ve büyük tartışmaların, büyük algıların, büyük duyarlılıkların önünü,farklı dünyaların kapılarını açmaktı. Ayrıca bu seçkinin okumalarında mimarlık sanatınınuygulamalarını ya da tezahürünü doğrudan görmek isteyenler aradıklarınıbulamayacaklardır… -backover- https://yemkitabevi.com/products/sinemada-mimarlik_351868-html?variant=39409010540739