Cemal Paşaʼyı yüceltme amacıyla yazılmış bir risale : payitahtta nutuklarım/ Es-Seyyid Muhammed Habîb el-Ubeydî ; hazırlayan: Doç. Dr. Nevzat Artuç ; yayın yönetmeni Adem Koçal ; editör Halit Yaşar, Emre Taş ; kapak tasarımı Kutan Ural.

By: ʻUbaydī, Muḥammad Ḥabīb, 1878 or 1879-1963 or 1964 [author. ]Contributor(s): Artuç, Nevzat [editor. ] | Koçal, Adem [publishing director. ] | Yaşar, Halit [editor. ] | Taş, Emre [editor. ] | Ural, Kutan [cover designer. ]Material type: TextTextLanguage: Turkish, Turkish, Ottoman Series: Kronik Kitap ; 55. | Kronik KitapOsmanlı Tarihi Dizisi ; 21. Publisher: Gümüşsuyu, İstanbul : Kronik Kitap, 2018Manufacturer: Haramidere, İstanbul : Pasifik Ofset. Edition: Birinci Baskı: Nisan 2018, İstanbulDescription: 160 pages : illustrations, photographs ; 22 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789752430518 (paperback)Subject(s): Cemal Paşa, 1872-1922 | Statesmen -- Turkey -- Biography | World War, 1914-1918 -- History -- Turkey | Turkey -- History -- Mehmed V, 1909-1918 | Turkey -- Politics and governmentLOC classification: DR592.C46 U23 2018Subject: "Cemal Paşa'nın Suriye'ye gelmeleriyle bu yöre, kaptanını bulmuş gemiye benzedi. Ahali, selamete ulaşmak lezzetini tatmış gibi canlandılar. Suriye ve Filistin semalarında başka bir nur parladı, başka bir ruh tecelli etti. Subaylarda istikamet ve çalışkanlık, erlerde ise neşe ve sevinç... Hülasa, ordu hayatında bir tecelli ki, bu âdeta damarlardaki gençlik kanının kaynamasına benzer."Muhammed Habîb el-Ubeydî"Aslen bir Arap olan ve Dördüncü Ordu bünyesinde görev yapan es-Seyyid Muhammed Habîb el-Ubeydî, Birinci Kanal Harekâtı sonrasında Dördüncü Ordu ve Cemal Paşa hakkında eleştiriler artınca hem eleştirilere cevap vermek hem de İkinci Kanal Harekâtı öncesi kamuoyunun desteğini kazanmak amacıyla Cemal Paşa tarafından 1915 Ekim başlarında İstanbul'a gönderilmişti. Buradaki İttihat ve Terakki toplantılarında dört konuşma yapan müellif, Beyrut'a döndüğünde bir konuşma daha yaptı. Muhammed Habîb el-Ubeydî, bu konuşmaların metinlerini 1916 yılında, Payitahtta Nutuklarım başlığı altında Beyrut'ta kendisine ait olan İlmiye Matbaası'nda neşretti.Payitahtta Nutuklarım, yakın tarihimiz açısından en az Cemal Paşa'nın Hâtıralar'ı kadar büyük önem arz etmektedir. Konuşmaların Birinci Dünya Savaşı'nın bütün hararetiyle devam ettiği tarihlerde gündeme ilişkin hassas meseleler hakkında olması, Harbiye-Bahriye nezâretleri gibi son derece kritik karar verme mercilerinde gerçekleştirilmesi ve Cemal Paşa'nın duygu ve düşüncelerinin konuşmalara bire bir yansıtılmış olması eserin önemini kavramak için yeterli olacaktır."Doç. Dr. Nevzat ArtuçEdebî-siyasi bir hitabet risalesi olan bu eser, dönemin ideolojik söylemlerini incelemek için önemli bir memba ve aynı zamanda bir asır öncesinin hengâmeli günlerinden yükselen güçlü bir seda niteliğinde. Doç. Dr. Nevzat Artuç tarafından baskıya hazırlanan bu kitapta, konuşma metinleri hem günümüz hem de Osmanlı Türkçesi ile Latin harflerine aktarılırken eserin 1916 tarihli orijinal Beyrut baskısının tıpkıbasımına da yer veriliyor. https://kronikkitap.com/kitap/payitahtta-nutuklarim-cemal-pasayi-yuceltme-amaciyla-yazilmis-bir-risale/
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon DR 592 .C46 U23 2018 (Browse shelf (Opens below)) Available 0017558

Includes index (pages 155-159).

"Cemal Paşa'nın Suriye'ye gelmeleriyle bu yöre, kaptanını bulmuş gemiye benzedi. Ahali, selamete ulaşmak lezzetini tatmış gibi canlandılar. Suriye ve Filistin semalarında başka bir nur parladı, başka bir ruh tecelli etti. Subaylarda istikamet ve çalışkanlık, erlerde ise neşe ve sevinç... Hülasa, ordu hayatında bir tecelli ki, bu âdeta damarlardaki gençlik kanının kaynamasına benzer."Muhammed Habîb el-Ubeydî"Aslen bir Arap olan ve Dördüncü Ordu bünyesinde görev yapan es-Seyyid Muhammed Habîb el-Ubeydî, Birinci Kanal Harekâtı sonrasında Dördüncü Ordu ve Cemal Paşa hakkında eleştiriler artınca hem eleştirilere cevap vermek hem de İkinci Kanal Harekâtı öncesi kamuoyunun desteğini kazanmak amacıyla Cemal Paşa tarafından 1915 Ekim başlarında İstanbul'a gönderilmişti. Buradaki İttihat ve Terakki toplantılarında dört konuşma yapan müellif, Beyrut'a döndüğünde bir konuşma daha yaptı. Muhammed Habîb el-Ubeydî, bu konuşmaların metinlerini 1916 yılında, Payitahtta Nutuklarım başlığı altında Beyrut'ta kendisine ait olan İlmiye Matbaası'nda neşretti.Payitahtta Nutuklarım, yakın tarihimiz açısından en az Cemal Paşa'nın Hâtıralar'ı kadar büyük önem arz etmektedir. Konuşmaların Birinci Dünya Savaşı'nın bütün hararetiyle devam ettiği tarihlerde gündeme ilişkin hassas meseleler hakkında olması, Harbiye-Bahriye nezâretleri gibi son derece kritik karar verme mercilerinde gerçekleştirilmesi ve Cemal Paşa'nın duygu ve düşüncelerinin konuşmalara bire bir yansıtılmış olması eserin önemini kavramak için yeterli olacaktır."Doç. Dr. Nevzat ArtuçEdebî-siyasi bir hitabet risalesi olan bu eser, dönemin ideolojik söylemlerini incelemek için önemli bir memba ve aynı zamanda bir asır öncesinin hengâmeli günlerinden yükselen güçlü bir seda niteliğinde. Doç. Dr. Nevzat Artuç tarafından baskıya hazırlanan bu kitapta, konuşma metinleri hem günümüz hem de Osmanlı Türkçesi ile Latin harflerine aktarılırken eserin 1916 tarihli orijinal Beyrut baskısının tıpkıbasımına da yer veriliyor.

https://kronikkitap.com/kitap/payitahtta-nutuklarim-cemal-pasayi-yuceltme-amaciyla-yazilmis-bir-risale/