Orta çağ tarihi / editör Doç. Dr. Selim Hilmi Özkan ; bölüm yazarları Doç. Dr. Abdullah Kaya, Doç. Dr. Bekir Biçer, Doç. Dr. Murat Keçiş, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sağlam, Yrd. Doç. Dr. Emrullah Kaleli, Yrd. Doç. Dr. Fatih Mehmet Berk, Yrd. Doç. Dr. Hasan Akyol, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kayhan, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ayhan, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özmenli, Yrd. Doç. Dr. Muammer Ulutürk, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Yrd. Doç. Dr. Selim Karakaş ; yayın koordinatörü Ahmet Dündar ; yayın yönetmeni Cemal Piri.

Contributor(s): Özkan, Selim Hilmi [editor.] | Kaya, Abdullah [author.] | Biçer, Bekir [author.] | Keçiş, Murat [author.] | Sağlam, Ahmet [author.] | Kaleli, Emrullah [author.] | Berk, Fatih Mehmet [author.] | Akyol, Hasan [author.] | Kayhan, Hüseyin [author.] | Ayhan, Mehmet [author.] | Özmenli, Mehmet [author.] | Ulutürk, Muammer [author.] | Akkuş, Mustafa [author.] | Karakaş, Selim [author.] | Dündar, Ahmet [publishing director.] | Piri, Cemal [publishing director.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Fatih, İstanbul : İdeal Kültür Yayıncınlık, 2016Edition: Birinci baskı: İstanbul, 2016Description: 624 pages ; 24 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9786055729776 (paperback)Subject(s): Turks -- History | Islamic Empire -- History -- 622-661 | Rome -- History | Byzantine Empire -- HistoryLOC classification: DS38.3 .O78 2016Summary: Toplumları canlı tutan unsurların başında geçmiş ile olan bağları gelir. Bunun için de tarihi süreç içerisinde her toplum nereden geldiğini sürekli sorgulamıştır. Bu sorgulamanın bir sonucu tarih ilmi her zaman ön planda olmuştur. Bu nedenle ele almış olduğumuz bu eser de zaman ve mekân sınırları içerisinde tarihin bir döneminin izlerini bulacaksınız. Okuyucu bu eseri incelediği zaman tarihin bu dönemi hakkında detaylı bilgi sahibi olacaktır. Aydınlanma felsefesi ile birlikte dünya üzerindeki birçok maddi ve manevi olaylar üzerinde etkili olmaya başlayan Avrupa Medeniyeti, Tarihin tasnifi hususunda da baskın bir rol oynamıştır. Bunun için de tarihin tasnifinde Avrupa'nın çok açık bir tesiri ortaya çıkar. Kaleme aldığımız ve tüm yönleri ile ortaya koymaya çalıştığımız Orta Çağ aslında "İslam Kültür ve Medeniyeti" ile "Türk-islam Kültür ve Medeniyeti" açısından tam anlamı ile aydınlık bir dönemi ifade eder. Eğer Orta Çağ, Avrupa Tarihinin geleneksel ve şematik olarak üç bölüme ayrılmasından hareketle ortada kalan çağa verilen isim ise diyecek bir sözümüz yok. Fakat kendi karanlık çağlarını örtmek adına Türk İslam Kültür ve Uygarlığını da kendi çuvallarının içine doldurmak için böyle bir tasnif yapmışlar ise burada yeniden çağları değerlendirmemizde büyük fayda vardır. Bunun için biz de eserimizi iki kısım halinde oluşturarak böyle bir yanlışlığın önüne geçmeye çalıştık. Orta Çağ Avrupa'nın Rönesans, Reform ve Aydınlanma öncesi karanlıklar içerisinde boğuştuğu dönemi ifade etmektedir. Eser içerisinde kaleme aldığımız Emevi, Abbasi, Memlûk, Selçuklu Medeniyetlerini Avrupa merkezli tasnif edilen Orta Çağ kavramı içerisinde değerlendirmek bu medeniyeti ortaya koyanlara haksızlık olur. Aynı şekilde Roma ve Bizans Medeniyetlerinin belli dönemlerini de Orta Çağ karanlığı içerisine sıkıştıramayız.--Back cover.
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon DS 38.3 .O78 2016 (Browse shelf (Opens below)) Available 0015980

Includes bibliographical references (pages 603-624).

Toplumları canlı tutan unsurların başında geçmiş ile olan bağları gelir. Bunun için de tarihi süreç içerisinde her toplum nereden geldiğini sürekli sorgulamıştır. Bu sorgulamanın bir sonucu tarih ilmi her zaman ön planda olmuştur. Bu nedenle ele almış olduğumuz bu eser de zaman ve mekân sınırları içerisinde tarihin bir döneminin izlerini bulacaksınız. Okuyucu bu eseri incelediği zaman tarihin bu dönemi hakkında detaylı bilgi sahibi olacaktır. Aydınlanma felsefesi ile birlikte dünya üzerindeki birçok maddi ve manevi olaylar üzerinde etkili olmaya başlayan Avrupa Medeniyeti, Tarihin tasnifi hususunda da baskın bir rol oynamıştır. Bunun için de tarihin tasnifinde Avrupa'nın çok açık bir tesiri ortaya çıkar. Kaleme aldığımız ve tüm yönleri ile ortaya koymaya çalıştığımız Orta Çağ aslında "İslam Kültür ve Medeniyeti" ile "Türk-islam Kültür ve Medeniyeti" açısından tam anlamı ile aydınlık bir dönemi ifade eder. Eğer Orta Çağ, Avrupa Tarihinin geleneksel ve şematik olarak üç bölüme ayrılmasından hareketle ortada kalan çağa verilen isim ise diyecek bir sözümüz yok. Fakat kendi karanlık çağlarını örtmek adına Türk İslam Kültür ve Uygarlığını da kendi çuvallarının içine doldurmak için böyle bir tasnif yapmışlar ise burada yeniden çağları değerlendirmemizde büyük fayda vardır. Bunun için biz de eserimizi iki kısım halinde oluşturarak böyle bir yanlışlığın önüne geçmeye çalıştık. Orta Çağ Avrupa'nın Rönesans, Reform ve Aydınlanma öncesi karanlıklar içerisinde boğuştuğu dönemi ifade etmektedir. Eser içerisinde kaleme aldığımız Emevi, Abbasi, Memlûk, Selçuklu Medeniyetlerini Avrupa merkezli tasnif edilen Orta Çağ kavramı içerisinde değerlendirmek bu medeniyeti ortaya koyanlara haksızlık olur. Aynı şekilde Roma ve Bizans Medeniyetlerinin belli dönemlerini de Orta Çağ karanlığı içerisine sıkıştıramayız.--Back cover.