Türkiye'de modern kültürün oluşumu / Hasan Bülent Kahraman ; yayına hazırlayan Rifat Özçöllü ; kapak tasarımı Utku Lomlu.

By: Kahraman, Hasan Bülent, 1957- [author.]Contributor(s): Özçöllü, Rifat [editor.] | Lomlu, Utku [cover designer.] | Ayhangil, Eda [cover designer.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Kapı Yayınları | Kapı Yayınları ; 391, | Kapı YayınlarıAraştırma-inceleme ; 98, Publisher: Cağaloğlu, İstanbul : Kapı, 2013-2014Edition: Birinci basım: Aralık 2013Description: 2 volumes : illustrations ; 20 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9786055107321 (volume 1 : paperback)Subject(s): Turkey -- Civilization | Turkey -- Civilization -- Western influences | Creation (Literary, artistic, etc.) | Identity (Psychology) in art | Identity (Psychology) in literature | Culture -- Psychological aspects | Turkey -- Intellectual life -- 20th centuryLOC classification: DR432 .K34 2013
Incomplete contents:
1. Türkiye'de görsel bilincin oluşumu. -- 2. Türkiye'de yazınsal bilincin oluşumu
Summary: volume 1: Hasan Bülent Kahraman, "iki kurucu figür", imgeler ve kelimeler üzerinden modernleşme tecrübemize farklı bakış açıları getiriyor. Türkiye'de Görsel Bilincin Oluşumu, iki cilt olarak tasarlanan projenin ilk ayağı. İkinci kitapsa, Türkiye'de Yazınsal Bilincin Oluşumu. Bu iki titiz ve özgün çalışma Türkiye'de Modern Kültürün Oluşumu üst başlığı altında birleşiyor. "Görselliğin bize uzak, yabancı bir şey, görüntününse çok özgül bir uzmanlık alanı olduğunu düşündük. Fakat bütün olarak ele alındığında görsellik, gündelik hayatı ve bilincimizi en fazla belirleyen unsurdur. Bu kitap bu oluşumun tarihsel bağlamını Tanzimat ve sonrası oluşumları söz konusu ederek açıklama girişimidir..." 'Türkiye'deki modernleşme konusunda oldukça farklı düşünüyorum. Tanzimat'tan beri devam eden bu 'oluş'un baştan başa bir görsel içeriğe, öze ve yapıya sahip olduğu kanısındayım: Türkiye'de modernlik görselliği kurmadı. Görsellik modernliği kurdu."--Back cover.Summary: volume 2: Hasan Bülent Kahraman, yankı uyandıran Türkiye'de Görsel Bilincin Oluşumu'ndan sonra Türkiye'de Yazınsal Bilincin Oluşumu kitabıyla Türkiye'de Modern Kültürün Oluşumu dizisini tamamlıyor. Böylece, "iki kurucu figür" olan imgeler ve kelimeler üzerinden modernleşme tecrübemize farklı bakış açıları getirmeye devam ediyor. Kahraman, Tanzimat'tan bugüne Türkiye'de yazınsal bilinç ve kültürün oluşumunu, Servet-i Fünun'dan, İkinci Yeni'ye postmodern kurmacadan yeraltı edebiyatına, kötülük kavramına kadar çok geniş bir spektrumda ama tayfın üzerindeki en küçük renk tonunu dahi ihmal etmeden ortaya seriyor. Modern edebiyatı oluşturan toplumsal/tarihsel koşullarla modern edebiyatın işlediği, içerdiği bireyi, kesişme ve ayrışma noktalarıyla gösteriyor. Tüketim çağında, popüler kültürden ve medyadan doğrudan etkilenen edebiyatın görsellik karşısında gücünü ve otoritesini yitirdiğini, buna karşılık 80'lerden beri benin ve öznenin yeniden keşfedildiği bir dönemden geçtiğini şiir, öykü ve romana dair tekil örnekler üzerinden saptıyor.--Back cover.
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon DR 432 .K34 2013-2014 v.1 (Browse shelf (Opens below)) Available 0014663
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon DR 432 .K34 2013-2014 v.2 (Browse shelf (Opens below)) Available 0014832

Volume 2: Birinci basım: Temmuz 2014.

Volume 2: editör Rifat Özçöllü ; kapak tasarımı Eda Ayhangil.

Includes bibliographical references and index.

1. Türkiye'de görsel bilincin oluşumu. -- 2. Türkiye'de yazınsal bilincin oluşumu

volume 1: Hasan Bülent Kahraman, "iki kurucu figür", imgeler ve kelimeler üzerinden modernleşme tecrübemize farklı bakış açıları getiriyor. Türkiye'de Görsel Bilincin Oluşumu, iki cilt olarak tasarlanan projenin ilk ayağı. İkinci kitapsa, Türkiye'de Yazınsal Bilincin Oluşumu. Bu iki titiz ve özgün çalışma Türkiye'de Modern Kültürün Oluşumu üst başlığı altında birleşiyor. "Görselliğin bize uzak, yabancı bir şey, görüntününse çok özgül bir uzmanlık alanı olduğunu düşündük. Fakat bütün olarak ele alındığında görsellik, gündelik hayatı ve bilincimizi en fazla belirleyen unsurdur. Bu kitap bu oluşumun tarihsel bağlamını Tanzimat ve sonrası oluşumları söz konusu ederek açıklama girişimidir..." 'Türkiye'deki modernleşme konusunda oldukça farklı düşünüyorum. Tanzimat'tan beri devam eden bu 'oluş'un baştan başa bir görsel içeriğe, öze ve yapıya sahip olduğu kanısındayım: Türkiye'de modernlik görselliği kurmadı. Görsellik modernliği kurdu."--Back cover.

volume 2: Hasan Bülent Kahraman, yankı uyandıran Türkiye'de Görsel Bilincin Oluşumu'ndan sonra Türkiye'de Yazınsal Bilincin Oluşumu kitabıyla Türkiye'de Modern Kültürün Oluşumu dizisini tamamlıyor. Böylece, "iki kurucu figür" olan imgeler ve kelimeler üzerinden modernleşme tecrübemize farklı bakış açıları getirmeye devam ediyor. Kahraman, Tanzimat'tan bugüne Türkiye'de yazınsal bilinç ve kültürün oluşumunu, Servet-i Fünun'dan, İkinci Yeni'ye postmodern kurmacadan yeraltı edebiyatına, kötülük kavramına kadar çok geniş bir spektrumda ama tayfın üzerindeki en küçük renk tonunu dahi ihmal etmeden ortaya seriyor. Modern edebiyatı oluşturan toplumsal/tarihsel koşullarla modern edebiyatın işlediği, içerdiği bireyi, kesişme ve ayrışma noktalarıyla gösteriyor. Tüketim çağında, popüler kültürden ve medyadan doğrudan etkilenen edebiyatın görsellik karşısında gücünü ve otoritesini yitirdiğini, buna karşılık 80'lerden beri benin ve öznenin yeniden keşfedildiği bir dönemden geçtiğini şiir, öykü ve romana dair tekil örnekler üzerinden saptıyor.--Back cover.