Türkiye'de eğitim politikası ve kütüphane / Doç. Dr. Bülent Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi ; kapak düzeni Selçuk Maviengin.

By: Yılmaz, Bülent, 1963- [author.]Contributor(s): Maviengin, Selçuk [cover designer.] | Türk Kütüphaneciler Derneği. Ankara Şubesi [publisher.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Language: Turkish Series: Türk Kütüphaneciler Derneği Ankara Şubesi | Türk Kütüphaneciler Derneği Ankara Şubesi ; 8Ankara : Türk Kütüphaneciler Derneği Ankara Şubesi, 2004Description: 211 pages : illustrations ; 22 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9756351063 (paperback)Other title: Eğitim politikası ve kütüphaneSubject(s): Education -- Turkey | Education and state -- Turkey | Libraries -- TurkeyLOC classification: LC94.T9 Y55 2004Summary: Dört bölümden oluşan bu çalışma, kütüphane kurumunun Türk Eğitim Politikası içindeki algılanış biçimini, yerini ve işlevini belirlemek amacıyla yapılmış olup, "Türkiye'deki eğitim politikasında kütüphane öğesine ilişkin bir yaklaşım yetersizliği ve kavrayış eksikliği bulunmaktadır" biçimindekii varsayım üzerine temellendirilmiştir. Araştırmada, öncelikle, eğitim politikası ilr eğitim politikası-kütüphane ilişkisi ilgili kavramalar çerçevesinde kurumsal olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Daha sonra, oluşturulan kurumsal çerçeve temelinde Türkiye'deki eğitim politakasının kütüphane öğesine ilişkin yaklaşımı değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme Türkiye'de halen yürürlükte olan Anayasa eğitim ile ilgili yasalar, yönetmelikler, Sekizinci Kalkınma Planı, Türkiye Ulusal Programı, hükümet programalrı, siyasal parti programları ve Milli Eğitim Şuraları ele alınarak yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Türkiye'deki eğitim politikasında kütüphane öğesine ilişkin ciddi boyutlarda bir kavrayış eksikliğinin bulunduğu anlaşılmıştır. Buna göre, kütüphane, Türkiye'de ulusal eğitim politikasının bir öğesi olarak değerlendirilmemektedir. Türk Eğitim Politikası kütüphaneyi eğitimin organaik bir parçası olarak görmekte, onu "teknik bir ayrıntı" ve "uygulamda çözümlenmesi gereken bir sorun" olarak, yönetmelik düzeyinde ele almaktadır. Türk Eğitim Politikasının kütüphane öğesine ilişkin yaklaşımı, genelde, çağdaş özellikller taşımayan "geleneksel" bir niteliktedir. Çalışmada yapılan değerlendirmeler ve elde edilen sonuçlara dayanarak, Türk Eğitim Politikasında kütüphane öğesine ilişkin yaklaşımın Türkiye'de kütüphaneciliğin geleceğini belirleyerek temel sorunlardan birisi olduğu vurgulanmıştır. Kütüphanecilerin eğitim alanına yönelik billinç, duyarlılık ve etkinliklerini artırmaları önerilmiştir.--Summary.
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Notes Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon LC 94 .T9 Y55 2004 (Browse shelf (Opens below)) Available Bağışlayan: Hacer Çimen 0007085

Includes bibliographical references (pages 215-211).

Dört bölümden oluşan bu çalışma, kütüphane kurumunun Türk Eğitim Politikası içindeki algılanış biçimini, yerini ve işlevini belirlemek amacıyla yapılmış olup, "Türkiye'deki eğitim politikasında kütüphane öğesine ilişkin bir yaklaşım yetersizliği ve kavrayış eksikliği bulunmaktadır" biçimindekii varsayım üzerine temellendirilmiştir. Araştırmada, öncelikle, eğitim politikası ilr eğitim politikası-kütüphane ilişkisi ilgili kavramalar çerçevesinde kurumsal olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Daha sonra, oluşturulan kurumsal çerçeve temelinde Türkiye'deki eğitim politakasının kütüphane öğesine ilişkin yaklaşımı değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme Türkiye'de halen yürürlükte olan Anayasa eğitim ile ilgili yasalar, yönetmelikler, Sekizinci Kalkınma Planı, Türkiye Ulusal Programı, hükümet programalrı, siyasal parti programları ve Milli Eğitim Şuraları ele alınarak yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Türkiye'deki eğitim politikasında kütüphane öğesine ilişkin ciddi boyutlarda bir kavrayış eksikliğinin bulunduğu anlaşılmıştır. Buna göre, kütüphane, Türkiye'de ulusal eğitim politikasının bir öğesi olarak değerlendirilmemektedir. Türk Eğitim Politikası kütüphaneyi eğitimin organaik bir parçası olarak görmekte, onu "teknik bir ayrıntı" ve "uygulamda çözümlenmesi gereken bir sorun" olarak, yönetmelik düzeyinde ele almaktadır. Türk Eğitim Politikasının kütüphane öğesine ilişkin yaklaşımı, genelde, çağdaş özellikller taşımayan "geleneksel" bir niteliktedir. Çalışmada yapılan değerlendirmeler ve elde edilen sonuçlara dayanarak, Türk Eğitim Politikasında kütüphane öğesine ilişkin yaklaşımın Türkiye'de kütüphaneciliğin geleceğini belirleyerek temel sorunlardan birisi olduğu vurgulanmıştır. Kütüphanecilerin eğitim alanına yönelik billinç, duyarlılık ve etkinliklerini artırmaları önerilmiştir.--Summary.

In Turkish with a summary also in English.