Ali Kemal : "belki de bir günah keçisi..." / Orhan Karaveli ; yayın yönetmeni Enis Batur ; editör Volkan Atmaca ; kapak tasarımı Cüneyt Çomoğlu.

By: Karaveli, Orhan, 1930- [author.]Contributor(s): Batur, Enis, 1952- [publishing director.] | Atmaca, Volkan [editor.] | Çomoğlu, Cüneyt [cover designer.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Kırmızı Kedi Yayınevi | Kırmızı Kedi Yayınevi ; 939. | Kırmızı Kedi Yayıneviİnceleme ; 75.Gümüşsuyu, İstanbul : Kırmızı Kedi Yayınevi, 2018©2017 Edition: Kırmızı Kedi'de birinci basım: Mayıs 2018, İstanbulDescription: 285 pages : illustrations, genealogical table ; 21 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9786052983072 (paperback)Subject(s): Ali Kemal, 1867-1922 | Journalists -- Turkey -- BiographyLOC classification: PN5449.T82 A65 2018Summary: Ali Kemal, Cumhuriyet tarihimizde başlı başına bir vakadır. Milli Mücadele Savaşı'nda Kuvayı Milliye hareketine açıktan cephe almış, yazılarıyla Mustafa Kemal'e ve arkadaşlarına saldırarak onları halkın gözünde küçük düşürmeye çalışmış bir gazeteci ve "aydın"dır. Zamanın Mütareke basını içinde yalnız o mudur peki bunu yapan? Hayır! Ama nedense bütün öfke onun ismi üzerinde toplanmış gibidir. Orhan Karaveli, hemen hepimizin gözünde bir "vatan haini" olan Ali Kemal'in sonu yargısız infazla biten hazin ve ibretlik hikâyesini aktararak bizi gecikmiş bir yüzleşme ve hesaplaşmaya davet ediyor. "Belki de bir günah keçisi..." derken kastı, Ali Kemal'i aklamak değil elbet: olaya daha geniş bir açıdan bakarak hem dünün hem de bugünün "aydın"ını, ama kinle öfkeyle değil, akıl ve sağduyuyla değerlendirmemize ön ayak olmak.
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon PN 5449 .T82 A65 2018 (Browse shelf (Opens below)) Available 0013705

Includes bibliographical references.

Ali Kemal, Cumhuriyet tarihimizde başlı başına bir vakadır. Milli Mücadele Savaşı'nda Kuvayı Milliye hareketine açıktan cephe almış, yazılarıyla Mustafa Kemal'e ve arkadaşlarına saldırarak onları halkın gözünde küçük düşürmeye çalışmış bir gazeteci ve "aydın"dır. Zamanın Mütareke basını içinde yalnız o mudur peki bunu yapan? Hayır! Ama nedense bütün öfke onun ismi üzerinde toplanmış gibidir. Orhan Karaveli, hemen hepimizin gözünde bir "vatan haini" olan Ali Kemal'in sonu yargısız infazla biten hazin ve ibretlik hikâyesini aktararak bizi gecikmiş bir yüzleşme ve hesaplaşmaya davet ediyor. "Belki de bir günah keçisi..." derken kastı, Ali Kemal'i aklamak değil elbet: olaya daha geniş bir açıdan bakarak hem dünün hem de bugünün "aydın"ını, ama kinle öfkeyle değil, akıl ve sağduyuyla değerlendirmemize ön ayak olmak.