Aynanın önünde cımbızın ucunda : kuaför kitabı / derleyen Funda Şenol Cantek ; editör Tanıl Bora ; kapak Suat Aysu ; kapak fotoğrafı Sibel Durak.

Contributor(s): Şenol Cantek, L. Funda (Laika Funda), 1970- [compiler.] | Bora, Tanıl, 1963- [editor.] | Aysu, Suat [cover designer.] | Durak, Sibel [photographer.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: İletişim Yayınları | İletişim Yayınları ; 2482. | İletişim YayınlarıBugünün kitapları ; 222.Publisher: İstanbul : İletişim Yayınları, 2017Edition: Birinci baskı: 2017Description: 391 pages : illustrations ; 22 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789750521997 (paperback)Other title: Kuaför kitabı | Aynanın önünde [Spine title]Subject(s): Beauty operators -- Turkey | Barbers -- Turkey | Beauty shops -- Turkey | Hairdressing -- TurkeyLOC classification: TT957 .A96 2017Summary: "Kuaför, hizmet satın aldığımız benzer başka mekânlar gibi asıl işlevinin yanında, birçok başka tecrübe yaşatan, sosyalleştiğimiz, dertlendiğimiz, deva bulduğumuz ve çevremizi tanıdığımız bir mekân. Kadın bedeni ve hatta ruhunu tımar etme iddiasında bir işletme olduğu için de beden politikalarının ve cinsiyet rollerinin kurulduğu, yıkıldığı, yeniden kurulduğu ve sınandığı bir yer aynı zamanda." Funda Şenol Cantek Bir ortam, hatta adeta bir "kurum", kuaför; merkezden taşraya, her yerde hazır ve nazır. Kuaförlük bir zanaat; giderek bir endüstrinin, güzellik endüstrisinin parçası haline gelen bir zanaat. Sınıfsal farkların canlı bir şekilde yansıdığı bir performans alanı... Esasen erkeklerin icra ettiği bir iş olması, bu "kadın ortamına" başka bir toplumsal cinsiyet "karmaşası" da katıyor. "Müşteri"nin arzuları ve hayalleri ile kuaförün "otoritesi" arasındaki gerilimler de cabası. "Manikürcü kızı" da unutmamalı... Kuaförde geçen hayata, rengârenk bakışlar var elinizdeki derlemede. Esasen kadınların deneyimleri üzerinden; "horoz"undan "kırığına", pavyon kuaförlerinden gelin başı yapanlara ve tesettür modasına, "salaş doğal"dan "üzüm salkımlı topuz"a, türlü marifetleri, türlü tipleri, türlü huyları, türlü hikâyeleriyle, kuaför "realitesi"... Funda Şenol Cantek'in hazırladığı derlemeye, onun yanı sıra Yelda Şahin Akıllı, Feyza Akınerdem, Sevgi Can Yağcı Aksel, Ece Zeber, Aksu Bora, Gaye Boralıoğlu, Levent Cantek, Gökçe Çöçel, Ayla Deniz, Ümit Deniz, Rita Ender, Serra Akyüz Gönen, Burcu Hatipoğlu, Nurten Kara, Merve Öztürk, Ezgi Sarıtaş, Merin Sever, Burcu Şenel, Hülya Türker, Emel Uzun, Emek Yıldırım ve Şenay Yılmaz katkıda bulundu.--Back cover.
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon TT 957 .A96 2017 (Browse shelf (Opens below)) Available 0011881

Includes bibliographical references.

"Kuaför, hizmet satın aldığımız benzer başka mekânlar gibi asıl işlevinin yanında, birçok başka tecrübe yaşatan, sosyalleştiğimiz, dertlendiğimiz, deva bulduğumuz ve çevremizi tanıdığımız bir mekân. Kadın bedeni ve hatta ruhunu tımar etme iddiasında bir işletme olduğu için de beden politikalarının ve cinsiyet rollerinin kurulduğu, yıkıldığı, yeniden kurulduğu ve sınandığı bir yer aynı zamanda." Funda Şenol Cantek Bir ortam, hatta adeta bir "kurum", kuaför; merkezden taşraya, her yerde hazır ve nazır. Kuaförlük bir zanaat; giderek bir endüstrinin, güzellik endüstrisinin parçası haline gelen bir zanaat. Sınıfsal farkların canlı bir şekilde yansıdığı bir performans alanı... Esasen erkeklerin icra ettiği bir iş olması, bu "kadın ortamına" başka bir toplumsal cinsiyet "karmaşası" da katıyor. "Müşteri"nin arzuları ve hayalleri ile kuaförün "otoritesi" arasındaki gerilimler de cabası. "Manikürcü kızı" da unutmamalı... Kuaförde geçen hayata, rengârenk bakışlar var elinizdeki derlemede. Esasen kadınların deneyimleri üzerinden; "horoz"undan "kırığına", pavyon kuaförlerinden gelin başı yapanlara ve tesettür modasına, "salaş doğal"dan "üzüm salkımlı topuz"a, türlü marifetleri, türlü tipleri, türlü huyları, türlü hikâyeleriyle, kuaför "realitesi"... Funda Şenol Cantek'in hazırladığı derlemeye, onun yanı sıra Yelda Şahin Akıllı, Feyza Akınerdem, Sevgi Can Yağcı Aksel, Ece Zeber, Aksu Bora, Gaye Boralıoğlu, Levent Cantek, Gökçe Çöçel, Ayla Deniz, Ümit Deniz, Rita Ender, Serra Akyüz Gönen, Burcu Hatipoğlu, Nurten Kara, Merve Öztürk, Ezgi Sarıtaş, Merin Sever, Burcu Şenel, Hülya Türker, Emel Uzun, Emek Yıldırım ve Şenay Yılmaz katkıda bulundu.--Back cover.