Yalnız eğitilmişler özgürdür : Türkiye'nin kölelik veya özgürlük yolu / Prof. Dr. Hikmet Şimşek ; yayın yönetmeni Enis Batur ; editör Mehmet Ali Güller ; kapak tasarımı Cüneyt Çomoğlu.

By: Şimşek, Hasan [author.]Contributor(s): Batur, Enis, 1952- [publishing director.] | Güller, Mehmet Ali [editor.] | Çomoğlu, Cüneyt [cover designer.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Kırmızı Kedi Yayınevi | Kırmızı Kedi Yayınevi ; 969. | Kırmızı Kedi Yayıneviİnceleme ; 79.Gümüşsuyu, İstanbul : Kırmızı Kedi Yayınevi, 2018©2018 Edition: Birinic basım: Temmuz 2018Description: 158 pages : illustrations, maps, charts ; 23 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9786052983461 (paperback)Subject(s): Education -- Turkey | Education, Higher -- Turkey | Education -- Political aspects -- Turkey | Universities and colleges -- Political aspects -- TurkeyLOC classification: LA942 .Ş56 2018Summary: El Kindi, Farabi ve İbn-i Sina ile Gazali arasındaki çatışma, "akıl, mantık, süzgeç" esaslı Aydınlanmacı İslam hareketi ile Ortodoks İslam hareketi arasındaki temel çatışmaydı. El Kindi, Farabi ve İbn-i Sina geleneği yerine "akıl ve din" arasındaki ilişkiyi reddeden Gazali düşüncesinin galip gelmesi, İslam dünyasının bugün içinde bulunduğu siyasal ve ekonomik krizlerin ana nedenidir. Bu çatışma coğrafyamızda bin yıldır sürüyor. Dahası özellikle son yıllarda görüldüğü gibi, ülkemize de çok olumsuz bir şekilde yansıyor. Genel olarak "Türkiye niye bozuldu?" diye sorduğumuzda, karşımıza şu iki yanıt çıkıyor: Birincisi muhafazakâr-sağ alanı Ortodoks Vahabi İslam yorumu domine etti; ikincisi ekonomik, siyasal ve kültürel alanlarda liberal kapitalizm değerleri kültürel alanı dönüştürerek toplumsal dokuyu yozlaştırdı. Önümüzdeki en ciddi sorun ise eğitimin muhafazakârlaştırılmasıdır: Başörtüsüne ortaokul birinci sınıfta izin verilmesi, okullara mescid açılması, okulların imam hatipleştirilmesi, merkezi sınav sistemiyle öğrencilerin imam hatiplere yönlendirilmesi, din dersinin ilkokul birinci sınıftan başlayarak zorla okutulması, Osmanlıca'nın normal liselerde seçmeli ders yapılması, müfredatın bilimsel içeriğinin her yıl tırpanlanması vb.--Back cover.
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon LA 942 .Ş56 2018 (Browse shelf (Opens below)) Available 0013709

Includes bibliographical references (pages 155-158).

El Kindi, Farabi ve İbn-i Sina ile Gazali arasındaki çatışma, "akıl, mantık, süzgeç" esaslı Aydınlanmacı İslam hareketi ile Ortodoks İslam hareketi arasındaki temel çatışmaydı. El Kindi, Farabi ve İbn-i Sina geleneği yerine "akıl ve din" arasındaki ilişkiyi reddeden Gazali düşüncesinin galip gelmesi, İslam dünyasının bugün içinde bulunduğu siyasal ve ekonomik krizlerin ana nedenidir. Bu çatışma coğrafyamızda bin yıldır sürüyor. Dahası özellikle son yıllarda görüldüğü gibi, ülkemize de çok olumsuz bir şekilde yansıyor. Genel olarak "Türkiye niye bozuldu?" diye sorduğumuzda, karşımıza şu iki yanıt çıkıyor: Birincisi muhafazakâr-sağ alanı Ortodoks Vahabi İslam yorumu domine etti; ikincisi ekonomik, siyasal ve kültürel alanlarda liberal kapitalizm değerleri kültürel alanı dönüştürerek toplumsal dokuyu yozlaştırdı. Önümüzdeki en ciddi sorun ise eğitimin muhafazakârlaştırılmasıdır: Başörtüsüne ortaokul birinci sınıfta izin verilmesi, okullara mescid açılması, okulların imam hatipleştirilmesi, merkezi sınav sistemiyle öğrencilerin imam hatiplere yönlendirilmesi, din dersinin ilkokul birinci sınıftan başlayarak zorla okutulması, Osmanlıca'nın normal liselerde seçmeli ders yapılması, müfredatın bilimsel içeriğinin her yıl tırpanlanması vb.--Back cover.