Anayasa hukuku dersleri : (genel esaslar) / İbrahim Ö. Kaboğlu ; genel yayın yönetmeni Lütfü Başöz ; kapak tasarım Özge Yıldırım ; mizanpaj Özge Yıldırım.

By: Kaboğlu, İbrahim Özden [author.]Contributor(s): Yıldırım, Özge [cover designer., book designer.] | Başöz, Lütfü [publishing director.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Legal Yayıncılık | Legal Yayıncılık ; 776.Publisher: Kadıköy, İstanbul : Legal Yayıncılık, 2024Manufacturer: K. Çekmece, İstanbul : Optimum Basım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi. Copyright date: ©2024Edition: Güncellenmiş ve Yenilenmiş on sekizinci baskıDescription: xvii, 503 pages ; 24 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9786256580442 (paperback)Subject(s): Constitutional law -- Turkey | Constitutional law | Law -- TurkeyLOC classification: KKX2070 .K33 2024Subject: Anayasa Hukuku Genel Kuramına Giriş niteliği taşıyan Anayasa Hukuku Dersleri, dokuz bölümden oluşuyor: -Anayasa ve hukuku, anayasaların ortaya çıkışı ve evrimi, yapımı ve değiştirilmesi, anayasanın üstünlüğü ve yorumu başlıklarına özgülendi (Bölüm 1). - Devlet ve siyasal iktidar başlığı altında devletin hukuki tanım öğeleri, siyasal iktidar ve devlet, siyasal öğretilere göre devlet ele alındı (2. Bölüm). - Erkler ayrılığı bölümünde kuralı koyan erk (yasama), kuralı uygulayan organ (yürütme) ve uyuşmazlıkları çözüme bağlayan erk (yargı) olarak devletin üç ana işlevi inceleme konusu yapıldı (3. Bölüm). -Demokrasi bölümü, demokrasi kuramları ve evrimi, seçimler ve siyasal partiler, demokrasinin asgari standartları ana başlıklarına özgülendi (Bölüm 4). -Siyasal rejimler bölümü, yönetim biçimleri ve hükümet sistemlerinin yatay erkler ayrılığı açısından incelenmesine özgülendi (Bölüm 5). -Devlet biçimleri olarak üniter devlet, federal devlet ve bölgeli devletler ele alındı (6. Bölüm). -Özgürlükler anayasa hukuku, hak ve özgürlüklerin kaynaklarına, başlıca hak ve özgürlüklerin düzenlenmesine, ulusal ve uluslararası güvence sistemine özgülendi (7. Bölüm). - Anayasa adaleti veya yargısı, Anayasa’nın normatif (bağlayıcı) özelliğini kesin hüküm niteliğinde kararlar veren organ olarak inceleme konusu yapıldı (9. Bölüm). Anayasa hukuku derslerinin üç özelliği vurgulanabilir: kapsayıcılık, uluslararası boyut ve güncellik. Uluslararası boyut, anayasa hukukunun uluslararasılaşması ve uluslararası hukukun anayasalaşması kadar ulus-ötesi anayasacılık öğelerini de kapsamına alıyor. https://www.legalkitabevi.com/anayasa-hukuku-dersleri-genel-esaslar-18-baski-.htm
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Özel Kitap MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Ödünç Bankosu KKX 2070 .K33 2024 (Browse shelf (Opens below)) Available 0025338
Özel Kitap MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Ödünç Bankosu KKX 2070 .K33 2024 (Browse shelf (Opens below)) c.2 Available 0025353

Includes bibliographical references (pages 492-493) and index (pages 495-503).

Anayasa Hukuku Genel Kuramına Giriş niteliği taşıyan Anayasa Hukuku Dersleri, dokuz bölümden oluşuyor:
-Anayasa ve hukuku, anayasaların ortaya çıkışı ve evrimi, yapımı ve değiştirilmesi, anayasanın üstünlüğü ve yorumu başlıklarına özgülendi (Bölüm 1).
- Devlet ve siyasal iktidar başlığı altında devletin hukuki tanım öğeleri, siyasal iktidar ve devlet, siyasal öğretilere göre devlet ele alındı (2. Bölüm).
- Erkler ayrılığı bölümünde kuralı koyan erk (yasama), kuralı uygulayan organ (yürütme) ve uyuşmazlıkları çözüme bağlayan erk (yargı) olarak devletin üç ana işlevi inceleme konusu yapıldı (3. Bölüm).
-Demokrasi bölümü, demokrasi kuramları ve evrimi, seçimler ve siyasal partiler, demokrasinin asgari standartları ana başlıklarına özgülendi (Bölüm 4).
-Siyasal rejimler bölümü, yönetim biçimleri ve hükümet sistemlerinin yatay erkler ayrılığı açısından incelenmesine özgülendi (Bölüm 5).
-Devlet biçimleri olarak üniter devlet, federal devlet ve bölgeli devletler ele alındı (6. Bölüm).
-Özgürlükler anayasa hukuku, hak ve özgürlüklerin kaynaklarına, başlıca hak ve özgürlüklerin düzenlenmesine, ulusal ve uluslararası güvence sistemine özgülendi (7. Bölüm).
- Anayasa adaleti veya yargısı, Anayasa’nın normatif (bağlayıcı) özelliğini kesin hüküm niteliğinde kararlar veren organ olarak inceleme konusu yapıldı (9. Bölüm).
Anayasa hukuku derslerinin üç özelliği vurgulanabilir: kapsayıcılık, uluslararası boyut ve güncellik.
Uluslararası boyut, anayasa hukukunun uluslararasılaşması ve uluslararası hukukun anayasalaşması kadar ulus-ötesi anayasacılık öğelerini de kapsamına alıyor.

https://www.legalkitabevi.com/anayasa-hukuku-dersleri-genel-esaslar-18-baski-.htm