Anayasa hukuku : genel kısım : temel ilkeler, kavram ve kurumlar / Prof. Dr. Ömer Anayurt, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ; sayfa tasarımı İlhan Eroğlu ; kapak tasarımı Mert Okumuş.

By: Anayurt, Ömer [author.]Contributor(s): Eroğlu, İlhan [book designer.] | Okumuş, Mert [cover designer.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Seçkin | SeçkinHukuk no ; 2021.Publisher: Çankaya, Ankara : Seçkin, 2024Manufacturer: Yenimahalle, Ankara : Sözkesen Matbaacılık Sanayi ve Tic. A.Ş. Edition: Güncellenmişyedinci baskı: Ekim 2024Description: 904 pages : tables ; 24 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789750295874 (paperback)Subject(s): Constitutional law -- Turkey | Law -- TurkeyLOC classification: KKX2070 .A532 2024Online resources: 9789750295874
Contents:
Anayasaya uygunluk denetimi.
Subject: Anayasa hukuku, özgürlük ile düzeni bağdaştırma ve bu iki temel bileşen arasında optimal denge kurma tekniklerini inceleyen bir disiplindir. Bu özelliği nedeniyle gerek içerik gerek yöntem açısından diğer hukuk dalları gibi saf anlamda pozitif hukuk niteliğine ve yöntemine sahip değildir. Bir hukuk dalı olması nedeniyle kendine özgü konusu, kaynakları ve yargılama esasları şüphesiz vardır. Ancak diğer hukuk dallarından farklı olarak, isminin çağrıştırdığının aksine, sadece belirli bir ülkenin anayasasının normatif açıdan incelenmesinden ibaret değildir. Duverger'nin çarpıcı betimlemesiyle "anayasada olmayan bir anayasa hukuku, anayasa olmadan da bir anayasa hukuku vardır". Gerçek şu ki anayasa hukukunun teorik temelleri ve arka planı bilinmeden herhangi bir anayasal metin ve düzen gerektiği gibi değerlendirilemez. İyi bir "anayasa okur-yazarlığı"nın yolu öncelikle anayasa hukukunun teorik çerçevesine ya da genel kısmına vakıf olmaktan geçer. İşte anayasa hukukunun genel kısmı ya da yaygın deyimle genel esaslarını ele alan kitap anayasal düzenlerin kökleriyle ve felsefesiyle okunmasını ve yorumlanmasını sağlama amacı taşımaktadır. Kitap, hukuk fakültesi lisans öğrencileri ile hukuk ve siyasal bilimler alanında lisans-üstü çalışma yürütenler başta olmak üzere, anayasa hukuku kavram ve kurumlarına ilgi duyan herkese hitap etmektedir. Konular şekil, tablo ve örneklerle desteklenerek anlatılmıştır.
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode Course reserves
Reserve Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Ödünç Bankosu KKX 2070 .A532 2024 (Browse shelf (Opens below)) Available 0024941

Anayasa Hukuku I Hukuk Fakültesi

Reserve Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Ödünç Bankosu KKX 2070 .A532 2024 (Browse shelf (Opens below)) c.2 Available 0024940

Anayasa Hukuku I Hukuk Fakültesi


"Rahmetli annemin ve babamın aziz ruhlarına"

Includes bibliographical references (pages 861-893) and index (pages 895-904).

Anayasa -- Kurucu iktidar -- Kurumsallaşmış iktidar olarak devlet -- Güçler ayrılığı ve hükümet sistemleri -- Egemenliğin kullanım yöntem ve sınırları -- Siyasal partiler ve seçimler -- Devletin temel organları -- Anayasaya uygunluk denetimi.

Anayasa hukuku, özgürlük ile düzeni bağdaştırma ve bu iki temel bileşen arasında optimal denge kurma tekniklerini inceleyen bir disiplindir. Bu özelliği nedeniyle gerek içerik gerek yöntem açısından diğer hukuk dalları gibi saf anlamda pozitif hukuk niteliğine ve yöntemine sahip değildir. Bir hukuk dalı olması nedeniyle kendine özgü konusu, kaynakları ve yargılama esasları şüphesiz vardır. Ancak diğer hukuk dallarından farklı olarak, isminin çağrıştırdığının aksine, sadece belirli bir ülkenin anayasasının normatif açıdan incelenmesinden ibaret değildir. Duverger'nin çarpıcı betimlemesiyle "anayasada olmayan bir anayasa hukuku, anayasa olmadan da bir anayasa hukuku vardır". Gerçek şu ki anayasa hukukunun teorik temelleri ve arka planı bilinmeden herhangi bir anayasal metin ve düzen gerektiği gibi değerlendirilemez. İyi bir "anayasa okur-yazarlığı"nın yolu öncelikle anayasa hukukunun teorik çerçevesine ya da genel kısmına vakıf olmaktan geçer. İşte anayasa hukukunun genel kısmı ya da yaygın deyimle genel esaslarını ele alan kitap anayasal düzenlerin kökleriyle ve felsefesiyle okunmasını ve yorumlanmasını sağlama amacı taşımaktadır. Kitap, hukuk fakültesi lisans öğrencileri ile hukuk ve siyasal bilimler alanında lisans-üstü çalışma yürütenler başta olmak üzere, anayasa hukuku kavram ve kurumlarına ilgi duyan herkese hitap etmektedir. Konular şekil, tablo ve örneklerle desteklenerek anlatılmıştır.