Hukuk perspektifinden yapay zeka / derleyen Erdem Büyüksağiş, Yeditepe Üniversitesi Bilişim ve Yapay Zeka Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü.

Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Publisher: Şişli, İstanbul : On İki Levha Yayıncılık, 2022Manufacturer: Zeytinburnu, İstanbul : Alesta Ajans Basım Medya ve Bilgi Tenolojileri San. Tic. Ltd. Şti. Edition: Birinci baskı-İstanbul, Kasım 2022Description: xi, 440 pages : illustrations ; 24 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9786254323126 (hardback)Subject(s): Artificial intelligence -- Law and legislation | Robotics -- Law and legislationLOC classification: K564.C6 H85 2022Subject: "Teknoloji bazen öyle bir atak yapıyor ki bizim kurallarımız, usullerimiz bunu nasıl ele alacağını bilemiyor. Yapay zeka da böyle atılımlardan biri. Biz fark etsek de etmesek de artık yapay zekanın olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Birkaç örnek verirsek: - Bir insan evini satacağı zaman akli melekeleri yerinde mi diye bakılıyor. Eğer yaşlı ise bunun doktor raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Borsada portföy yöneten bir algoritma bir satış yapsın. Karlı bir satış ise herhalde kimse soru sormayacaktır ama zararlı bir hareket ise kimin akli melekelerini kontrol edeceğiz? - Yapay zeka ile kontrol edilen bir silah bir insanın terörist olduğuna karar verdi ve öldürdü. Bu kabul edilebilir bir durum mu? - Çok yakında yollarda göreceğimiz sürücüsüz araçlar kaza yaptılar. Hangi araç kusurlu nasıl karar vereceğiz? Bu açılardan bakıldığında hukuk sistemini ciddi sorular bekliyor. Yapay zeka kullanan sistemlerin kararlar verdiği yeni dünyamızda anlaşmazlıkları sonuç olarak yine hukuk ile çözeceğiz. Ama günümüz hukuk sistemi buna hazır mı? İleride hukuki kararlar da yine yapay zeka kullanarak alınan kararlar olursa çok şaşırmamak gerek." Prof. Dr. Haluk Bingöl, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü (ARKA KAPAKTAN) https://www.onikilevha.com.tr/yayin/2518/hukuk-perspektifinden-yapay-zeka
Item type Current library Shelving location Call number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon K 564 .C6 H85 2022 (Browse shelf (Opens below)) Checked out 03.06.2025 0024420

"Teknoloji bazen öyle bir atak yapıyor ki bizim kurallarımız, usullerimiz bunu nasıl ele alacağını bilemiyor. Yapay zeka da böyle atılımlardan biri. Biz fark etsek de etmesek de artık yapay zekanın olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Birkaç örnek verirsek:
- Bir insan evini satacağı zaman akli melekeleri yerinde mi diye bakılıyor. Eğer yaşlı ise bunun doktor raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Borsada portföy yöneten bir algoritma bir satış yapsın. Karlı bir satış ise herhalde kimse soru sormayacaktır ama zararlı bir hareket ise kimin akli melekelerini kontrol edeceğiz?
- Yapay zeka ile kontrol edilen bir silah bir insanın terörist olduğuna karar verdi ve öldürdü. Bu kabul edilebilir bir durum mu?
- Çok yakında yollarda göreceğimiz sürücüsüz araçlar kaza yaptılar. Hangi araç kusurlu nasıl karar vereceğiz?
Bu açılardan bakıldığında hukuk sistemini ciddi sorular bekliyor. Yapay zeka kullanan sistemlerin kararlar verdiği yeni dünyamızda anlaşmazlıkları sonuç olarak yine hukuk ile çözeceğiz. Ama günümüz hukuk sistemi buna hazır mı? İleride hukuki kararlar da yine yapay zeka kullanarak alınan kararlar olursa çok şaşırmamak gerek."
Prof. Dr. Haluk Bingöl, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü (ARKA KAPAKTAN)

https://www.onikilevha.com.tr/yayin/2518/hukuk-perspektifinden-yapay-zeka