Türklerin bilge atası Tonyukuk / Erhan Aydın ; yayın yönetmeni Adem Koçal ; editör Can Uyar ; kapak tasarımı Kutan Ural.

By: Aydın, Erhan, 1972- [author.]Contributor(s): Koçal, Adem [publishing director. ] | Uyar, Can [editor. ] | Ural, Kutan [cover designer. ]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Kronik Kitap ; 126. | Kronik Kitap ; 17. Publisher: Levent, İstanbul : Kronik Kitap, 2020Manufacturer: Küçükçeknece, İstanbul : Optimum Basım. Edition: Üçüncü baskı: Nisan 2020, İstanbulDescription: 224 pages : photographs ; 22 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9786057635297 (paperback)Subject(s): Toñuquq, Bilgä | Tonyukuk inscription | Inscriptions, Old Turkic | Old Turkic languageLOC classification: PL31 .A9322 2020Subject: Kronik Kitap, Tonyukuk, Erhan Aydın, 9786057635297. BİLGE TONYÜKUKVE YAZITI…Gerçeğe en yakın bilgilerle Tonyükük kimdi? Ünvanları ve görevleri nelerdi? Yazıtında neler anlatmaktaydı? Tarih boyunca Tonyükük ve yazıtı ile ilgili hangi çalışmalar yapıldı?Türk adının ilk kez geçtiği Türk runik harfli metinler içerisinde üzerinde en çok konuşulmuş olanı kuşkusuz Tonyükük yazıtıdır. Bizzat Tonyükük’ün zihninden ve dilinden çıkan bu yazıt hem tarihî olaylara teferruatıyla yer vermesi hem de Türk diline ve kültürüne yaptığı katkılar neticesinde oldukça önemli bir konumdadır.Tonyükük yazıtı ilk bulunduğu günden bugüne kadar genellikle dil araştırmacıları tarafından incelendi. Özellikle tarih araştırmacıları Çin kaynaklarında verilen bilgilerden hareket ederek Tonyükük’ün kim olduğu konusunda yoğunlaştılar.İşte ilk kez bu kitapla hem Çin kaynaklarındaki olaylar hem de yazıttaki olaylar karşılaştırılmış oluyor. Yazıttaki her cümle ve sözcükte yer alan şifreler çözülerek hem Tonyükük’ün kimliği hem de yazıtının değeri ortaya konuyor. Çin kaynaklarıyla eski Türk yazıtlarında açıkça ifade edilmemiş olsa da yazıtta yer alan iğneleyici ve buruk ifadelerle Tonyükük’ün Bilge Kağan’la yaşadığı sorunlar gözler önüne seriliyor.Tonyükük tarihten günümüze büyük işler başaran Türk büyükleri arasında şüphesiz ki en üst sıralardadır. Diğer yandan tarihî Türkçenin söz varlığına yaptığı katkılarıyla Türk kültürüyle ilgili sağladığı verilerle ve belki de en önemlisi Koktürk tarihi için paha biçilemez bilgiler vermesiyle Tonyükük yazıtı olumsuz konumdadır. “Taşa Kazınan Tarih” “Sibirya’da Türk İzleri” kitaplarıyla Orta Asya Türk tarihini ana kaynaklarıyla günümüze taşıyan Erhan Aydın bu kez Tonyükük’ü ve yazıtını yeniden gündeme taşıyor.--backover. https://www.humanistkitap.com/tonyukuk-2842
Item type Current library Shelving location Call number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon PL 31 .A9322 2020 (Browse shelf (Opens below)) Available 0021380

Includes index (pages 213-218) .

Kronik Kitap, Tonyukuk, Erhan Aydın, 9786057635297. BİLGE TONYÜKUKVE YAZITI…Gerçeğe en yakın bilgilerle Tonyükük kimdi? Ünvanları ve görevleri nelerdi? Yazıtında neler anlatmaktaydı? Tarih boyunca Tonyükük ve yazıtı ile ilgili hangi çalışmalar yapıldı?Türk adının ilk kez geçtiği Türk runik harfli metinler içerisinde üzerinde en çok konuşulmuş olanı kuşkusuz Tonyükük yazıtıdır. Bizzat Tonyükük’ün zihninden ve dilinden çıkan bu yazıt hem tarihî olaylara teferruatıyla yer vermesi hem de Türk diline ve kültürüne yaptığı katkılar neticesinde oldukça önemli bir konumdadır.Tonyükük yazıtı ilk bulunduğu günden bugüne kadar genellikle dil araştırmacıları tarafından incelendi. Özellikle tarih araştırmacıları Çin kaynaklarında verilen bilgilerden hareket ederek Tonyükük’ün kim olduğu konusunda yoğunlaştılar.İşte ilk kez bu kitapla hem Çin kaynaklarındaki olaylar hem de yazıttaki olaylar karşılaştırılmış oluyor. Yazıttaki her cümle ve sözcükte yer alan şifreler çözülerek hem Tonyükük’ün kimliği hem de yazıtının değeri ortaya konuyor. Çin kaynaklarıyla eski Türk yazıtlarında açıkça ifade edilmemiş olsa da yazıtta yer alan iğneleyici ve buruk ifadelerle Tonyükük’ün Bilge Kağan’la yaşadığı sorunlar gözler önüne seriliyor.Tonyükük tarihten günümüze büyük işler başaran Türk büyükleri arasında şüphesiz ki en üst sıralardadır. Diğer yandan tarihî Türkçenin söz varlığına yaptığı katkılarıyla Türk kültürüyle ilgili sağladığı verilerle ve belki de en önemlisi Koktürk tarihi için paha biçilemez bilgiler vermesiyle Tonyükük yazıtı olumsuz konumdadır. “Taşa Kazınan Tarih” “Sibirya’da Türk İzleri” kitaplarıyla Orta Asya Türk tarihini ana kaynaklarıyla günümüze taşıyan Erhan Aydın bu kez Tonyükük’ü ve yazıtını yeniden gündeme taşıyor.--backover.

https://www.humanistkitap.com/tonyukuk-2842