Yüzyılların gerçeği ve mirası : V. Cilt - 19. yüzyıl: ilerlemeler ve çelişmeler / Server Tanilli ; editör Ali Berktay ; redaksiyon Kaan Özkan.

By: Tanilli, Server, 1931-2011 [author.]Contributor(s): Berktay, Ali [editor.] | Özkan, Kaan [redaktor.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ; 4149. | Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıPublisher: İstanbul : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2019Manufacturer: İstanbul : Alfabe Basın Yayın San. Tic. Ltd. Şti. Copyright date: ©2013Edition: İkinci basım: Ocak 2019, İstanbulDescription: 570 pages ; 23 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9786052954065 (volume 5 : paperback)Subject(s): Civilization -- History | HistoriographyLOC classification: CB15 .T36 2019
Contents:
Volume 1 : İlkçağ: Doğu, Yunan, Roma.
Volume 2 : Ortaçağ: Feodal Dünya.
Volume 3 : 16. - 17. Yüzyıllar: Kapitalizm ve Dünya.
Volume 4 : 18. Yüzyıl: Aydınlanma ve Devrim.
Volume 5 : 19. Yüzyıl: İlerlemeler ve Çelişmeler.
Volume 6 : 20. Yüzyıl: Yeni Bir Dünyanın Aranışında.
Subject: V. Cilt – 19. Yüzyıl: İlerlemeler ve Çelişmeler 1815’te Avrupa’da Eski Rejim ile 1789 Fransız Devrimi’nin ideolojisi arasındaki uyuşmazlık sona ermiş olmasa da, yeni bir yüzyılın, 19. yüzyılın çizgileri yavaş yavaş belirmektedir. Tarımda çalışma biçimleri, teknik üretim ve ulaşım gitgide değişir. Gerçi yaşanan daha çok 18. yüzyıldaki buluşların sonuçlarıdır. Ne var ki yeni buluş, buhar da Batı’da hizmete girer. Kent burjuvazisi iktidara gelir. Sınai ve liberal ekonominin yararlarını fark etmiştir; bunlara dayanarak kentsel çerçevede zenginliklerin yaratılmasını ve dağıtımını yönlendirir. Yüzü önce geriye, sonra da ileriye dönük romantizm patlar. Burjuvazinin karşısında palazlanan yeni bir sınıf, proletarya ve onun ideolojisi sosyalizm, bir başka önemli yeniliktir. 1850’den başlayarak, Batı’nın güçleri hızla gelişir; doğa ve insan bilimlerinde de görülen budur. Amerika’daki Birleşik Devletler yerli yerine otururken, Avrupalılar Afrika’nın büyük bölümüne, Asya’da geniş alanlara ve Okyanusya’nın da tümüne boyun eğdirirler. Emperyalizm dönemidir bu! GİRİŞ 19. YÜZYIL ÜSTÜNE 1815-1914: Bu iki tarih arasındaki zaman parçasına 19. yüzyıl diyoruz. Diyoruz ama, sonra Marc Bloch’un sözleri geliyor aklımıza: Büyük tarihçi, “zamana dayalı sınıflandırmalarımızın ortaya çıkardığı karışıklıklar”a bakıp, “sahte etiketler” diye adlandırıyordu onları. Ancak şu da var: Tarihçi Herodotos’un dediği gibi, tarihçi “olmuş olanı anlatmak”la yetinecekse, zorunlu olarak çıkış noktaları arayacak ve çerçeveler seçecek. Artık hanedanları, siyasal ya da askeri üstünlük dönemlerini göz önünde tutmak istemiyorsa, İlkçağ, Ortaçağ, Yeni Zamanlar, Çağdaş devir diyeceği büyük dönemleri düşünecektir en azından… https://www.iskultur.com.tr/yuzyillarin-gercegi-mirasi-v-cilt-19-yuzyil-ilerlemeler-celismeler.aspx
Item type Current library Shelving location Call number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Kataloglama Birimi CB 15 .T36 2019 v.5 (Browse shelf (Opens below)) İşlemde 0019336

Includes bibliographical references (page 533) and index (pages 535-570).

Volume 1 : İlkçağ: Doğu, Yunan, Roma.

Volume 2 : Ortaçağ: Feodal Dünya.

Volume 3 : 16. - 17. Yüzyıllar: Kapitalizm ve Dünya.

Volume 4 : 18. Yüzyıl: Aydınlanma ve Devrim.

Volume 5 : 19. Yüzyıl: İlerlemeler ve Çelişmeler.

Volume 6 : 20. Yüzyıl: Yeni Bir Dünyanın Aranışında.

V. Cilt – 19. Yüzyıl: İlerlemeler ve Çelişmeler

1815’te Avrupa’da Eski Rejim ile 1789 Fransız Devrimi’nin ideolojisi arasındaki uyuşmazlık sona ermiş olmasa da, yeni bir yüzyılın, 19. yüzyılın çizgileri yavaş yavaş belirmektedir. Tarımda çalışma biçimleri, teknik üretim ve ulaşım gitgide değişir. Gerçi yaşanan daha çok 18. yüzyıldaki buluşların sonuçlarıdır. Ne var ki yeni buluş, buhar da Batı’da hizmete girer.

Kent burjuvazisi iktidara gelir. Sınai ve liberal ekonominin yararlarını fark etmiştir; bunlara dayanarak kentsel çerçevede zenginliklerin yaratılmasını ve dağıtımını yönlendirir. Yüzü önce

geriye, sonra da ileriye dönük romantizm patlar. Burjuvazinin karşısında palazlanan yeni bir sınıf, proletarya ve onun ideolojisi sosyalizm, bir başka önemli yeniliktir.

1850’den başlayarak, Batı’nın güçleri hızla gelişir; doğa ve insan bilimlerinde de görülen budur. Amerika’daki Birleşik Devletler yerli yerine otururken, Avrupalılar Afrika’nın büyük bölümüne, Asya’da geniş alanlara ve Okyanusya’nın da tümüne boyun eğdirirler.

Emperyalizm dönemidir bu!

GİRİŞ

19. YÜZYIL ÜSTÜNE

1815-1914: Bu iki tarih arasındaki zaman parçasına 19. yüzyıl diyoruz. Diyoruz ama, sonra Marc Bloch’un sözleri geliyor aklımıza: Büyük tarihçi, “zamana dayalı sınıflandırmalarımızın ortaya çıkardığı karışıklıklar”a bakıp, “sahte etiketler” diye adlandırıyordu onları. Ancak şu da var: Tarihçi Herodotos’un dediği gibi, tarihçi “olmuş olanı anlatmak”la yetinecekse, zorunlu olarak çıkış noktaları arayacak ve çerçeveler seçecek. Artık hanedanları, siyasal ya da askeri üstünlük dönemlerini göz önünde tutmak istemiyorsa, İlkçağ, Ortaçağ, Yeni Zamanlar, Çağdaş devir diyeceği büyük dönemleri düşünecektir en azından…

https://www.iskultur.com.tr/yuzyillarin-gercegi-mirasi-v-cilt-19-yuzyil-ilerlemeler-celismeler.aspx