Pembe fili düşünme / Zeynep Selvili Çarmıklı ; yayıma hazırlayan Hakan Güngör ; kapak tasarım Füsun Turcan Elmasoğlu ; sayfa tasarım Rüveyda Kul.
Material type:
Item type | Current library | Shelving location | Call number | Copy number | Status | Date due | Barcode |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Books | MEF Üniversitesi Kütüphanesi | Genel Koleksiyon | BF 441 .Ç45 P46 2021 (Browse shelf (Opens below)) | Available | 0022983 |
"Annem'e..."
Includes bibliographical references (pages 207-208).
Pembe fili düşünmemem gerekiyor. Tamam, o zaman kocaman, gri bir balina düşünürüm. Pembe fili düşünme. Balinalardı değil mi su püskürten? O kadar zaman nefeslerini mi tutuyorlar, ne yapıyorlar? Pembe fili düşünme. Geçenlerde aldığım kitabı da düşünebilirim. Pembe fili düşünme. Çok heyecanlıyım başlamak için. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünmemem lazım. Acaba kaç defa düşündüm? Pembe fili düşünme.
Böyle de düşünmemem lazım galiba. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünme. Mini mini bir kuş donmuştu, pencereme konmuştu. Pembe fili düşünme. Of kaç dakika oldu acaba? Pembe fili düşünme. Dakika tutmayı unuttum galiba. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünme. Acaba telefonum nerede? Kılıfı da pembe! La la la la. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünme.
(Tanıtım Bülteninden)
https://www.dr.com.tr/Kitap/Pembe-Fili-Dusunme/Edebiyat/Denemeyazin/urunno=0001747507001
Pembe fili düşünmemem gerekiyor. Tamam, o zaman kocaman, gri bir balina düşünürüm. Pembe fili düşünme. Balinalardı değil mi su püskürten? O kadar zaman nefeslerini mi tutuyorlar, ne yapıyorlar? Pembe fili düşünme. Geçenlerde aldığım kitabı da düşünebilirim. Pembe fili düşünme. Çok heyecanlıyım başlamak için. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünmemem lazım. Acaba kaç defa düşündüm? Pembe fili düşünme. Böyle de düşünmemem lazım galiba. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünme. Mini mini bir kuş donmuştu, pencereme konmuştu. Pembe fili düşünme. Of kaç dakika oldu acaba? Pembe fili düşünme. Dakika tutmayı unuttum galiba. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünme. Acaba telefonum nerede? Kılıfı da pembe! La la la la. Pembe fili düşünme. Pembe fili düşünme. (Back cover)
"Psikolog Zeynep Selvili Çarmıklı, bu enfes kitapta, insanların nelerle bocaladığına ve nasıl daha mutlu, daha dolu dolu bir yaşam sürebileceğine dair sorulara çağdaş, bilim temelli yanıtlar öneriyor. İşin sırrı, kabul etmekten geçiyor: anlık deneyimlerimizi ve kendimizi kabul etmek. Söylemesi kolay, uygulaması zor bir şey. Neyse ki Zeynep Selvili Çarmıklı'nın kişisel öyküleri, deneyimleri ve profesyonel içgörüsü bu konuda bize yol gösteriyor. Hayatınıza bir daha asla aynı gözle bakamayacaksınız."
Christopher Germer, Ph.D.
Harvard Tıp Fakültesi Psikiyatri Öğretim Üyesi
Öz-Şefkatli Fakrındalık (Mindful Self-Compassion)
programının kurucu ortağı
The Mindful Path to Self-Compassion'ın yazarı
"Yepyeni, egzotik bir yere seyahat edecek olsanız, tabii ki akıllılık edip yolculuğunuza önceden hazırlanırdınız. Keşfedilmeyi bekleyen bu toprakların muhteşem fırsatlar sunduğunu ama bir o kadar da zorlayıcı olduğunu var sayalım. Seyahate giderken amaçlarınızı önceden saptardınız, değil mi? Gideceğiniz yeri bilseniz, neleri keşfedeceğinizi daha iyi planlayabilirdiniz. Ayrıca haritaya ve pusulaya sahip olmak da hayatınızı kolaylaştırırdı. İdeal şartlarda, seyahat sırasında yanınızda bir rehber olurdu. Bölgenin özelliklerini çok iyi bilecek, hayal edebileceğiniz en iyi rehberi seçerdiniz. Ülkenin yeryüzü şekillerine, yollarına, iklimine kısacası tüm ayrıntılarına hakim olurdu. Dahası, öyle mükemmel bir rehber seçerdiniz ki bölgedeki kültürü çok iyi tanır, dili kusursuz konuşurdu. Bu rehber, herhangi bir dayatma ya da yönlendirme yapmaz, size amaçlarınızın ne olması gerektiğini söylemekten kaçınırdı. Bilgelik, güç ve bağlılıkla yanınızda olur, yolculuğunuz boyunca bir şeyler öğrenmenize katkıda bulunurdu. Onunla birkaç seyahatten sonra kendi ayaklarınız üzerinde durabilir, kendi kendinize rehberlik ederek tek başınıza yolculuk edebilecek duruma gelirdiniz.
Zeynep Selvili Çarmıklı anlamlı, hedeflere sahip, canlılık dolu bir yaşamı keşif yolculuğundaki ideal rehberiniz. Ancak sizi götüreceği bu yeni topraklar pek de uzak sayılmaz. Söz konusu olan, korkularınızla yüzleşerek ve kendi değerlerinizin her köşe başında yanınızda olduğunu idrak ederek geçirebileceğiniz zengin bir yaşam fırsatı. Yapmanız gereken tek şey bu yolculuğa çıkmak, kendi düşüncelerimiz ve duygularımızla yeni bir ilişki biçimi geliştirmek ve amaçlarımıza dair derin bir farkındalığa sahip olabilmek için sorumluluk almak. Zeynep en yeni, çağdaş kabul ve şefkat temelli psikoterapi konusunda donanımlı bir uzmandan öte, her okurla özenle ilgilenen, bilge bir dost. Zeynep, kaygı ile kendi mücadelesi çemberinden geçmiş ve sonunda hayatı tüm yönleriyle, olduğu gibi kucaklamanızı ve yürekten yaşamanızı sağlayacak bilgilerle çıkagelmiş. Daha önce onunla şansına sahip olduğum ve konuya olan hakimiyeti kadar siz okurları radikal dönüşüm potansiyelinizi kullanarak kişisel özgürleşme sürecinizde desteklemek için nasıl kararlı olduğunu da gördüm. Bu yolculuk için size muhteşem, anlaşılır ve eğlenceli eserin yazarından daha iyi bir rehber öneremezdim. Siz okurlara, anlamlı bir hayata doğru yelken açarken bol şans ve heyecan diliyorum."
Dennis Tirch, Ph.D.
Şefkat Odaklı Terapi Merkezi'nin (Center of Compassion Focused Therapy) kurucusu
Uluslararası Bağlamsal Davranışçı Bilimler Derneği (ACBS) Başkanı
ACT Practioner's Guide to Science of Compassion'ın yazarlarından
"Pembe Fili Düşünme modern, kabul temelli psikolojiye çok güzel bir giriş noktası. Size yalnız olmadığınızı hissettirecek kadar kişisel öykülerle bezeli. Kuramlardan son derece anlaşılır bir dille söz ediliyor. Kendinizi eksiksiz bir bütün olarak anlamayı ve kabul etmeyi öğrenebilmeniz için düşünülmüş. Zeynep bu kitaptan bir kişisel gelişim değil, kişisel kabul kitabı olarak bahsediyor. Zeynep de ben de acı çekmenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Kişisel kabul düşüncesinin bazen imkansız göründüğünü de biliyoruz. Kitabı elinize alın, biraz okuyun, kendi acınızın, iç sıkıntınızın örgüsünü ve başkalarıyla aranızda nasıl bir bağ kurduğunu anlayın. Bu kitabın bir mesajı var: Hayatınızı ele almak, iyileştirmek elinizde. Gelin, buradan başlayın ve iyileşme serüveninde bize katılın."
Kelly G. Wilson, Ph.D.
Psikoloji Profesörü, Mississippi Üniversitesi
Kabul ve Kararlılık Terapisi kurucularından
Kabul ve Kakarlılık Terapisi'nin (Acceptance and Commitment Therapy) yazarlarından
Acceptance and Commitment Therapy : The Process and Practice of Mindful Change'in yazarı
"Duygusal mükemmeliyetçiliğin egemen olduğu ve duyguların olumlu ya da olumsuz olarak iki aşırı uç bağlamında değerlendirildiği bir dünyada insanların yalnızca "iyi hissetme" peşinde olmaları anlaşılır bir tutum olarak değerlendirilebilir. Ne var ki, yaşam yalnızca "iyi" olanı değil, "tüm" duyguları hissedebilmekle ilgili bir yolculuktur. Gökkuşağını yakalayabilmek için yağmuru göze almak gerekir. Zeynep Selvili Çarmıklı yukarıda yazılanların farkındalığı içinde kendi deneyimlerinden yola çıkarak yaşadıklarının ona öğrettiklerini okuyucu ile açık bir dille, cömertçe paylaşmış bu kitapta... Öğrenip aktardıklarını ise kanıta dayalı bir terapi (Kabul ve Adanmışlık Terapileri) çerçevesi içine son derece güzel bir biçimde yerleştirmiş. Belli ki yaşantıları ona "bilen" değil "öğrenen ve öğrendiklerini paylaşan" bir ruh sağlığı profesyoneli olmanın erdemlerini sunmuş. Ödül avcısı gibi yalnızca güzel olanı yakalama peşinde olan insanların olumsuz düşünce ve duygulardan kaçma çabasının anlamsızlığına, hatta imkansızlığına vurgu yaptığı eserinde, bir yandan da olumsuz duygu ve düşünceleri yargılamadan kucaklayabilmenin farkındalığı ve öz-şefkati arttıran yönüne dikkatleri çekmiş. Yaşamın kaçınılmaz olabilen acılarında anlam bulabilmenin tek yolunun değerlere adanmış bir yaşam oluşturabilmek olduğunun farkındalığını meslek yaşamının başında yakalayabilmek büyük başarı. Şefkatin insan acılarını azaltmadaki rolüne vurgu yapan ve öz-şefkatin esneklik ve dayanıklılığı arttırma bağlamındaki önemini ortaya koyan bu anlamlı kitap için Zeynep Selvili Çarmıklı'yı yürekten kutlar, insan acılarını azaltmakta daha nitelikli bir hizmetin verilmesine katkı sağlayacağını umarım."
Mehmet Z. Sungur, Psikiyatrist Doktor
Marmara Üniversitesi Hastanesi psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Türkiye Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği Başkanı
Uluslararası Kognitif Terapiler Birliği (International Assocation for Cognitive Pyschotherapy) Başkanı
"Yaşam hepimiz için zaman zaman zorlayıcı, kaotik ve üstesinden gelinmez halde olabiliyor. Pembe Fili Düşünme kitabında Zeynep Selvili Çarmıklı, kendi hikayesinden ve yaşamının zorlayıcı anlarından samimi aktarımlarla, bizlere yardım verme mesleğinde olan birinin de insana dair olan reddedilemez acı gerçeğini deneyimleyebileceğini anlatıyor. Kitabın içinde bilinçli farkındalık, öz-şefkat, kabul ve kararlılık gibi kavramsal olarak anlaşılması ve anlatılması çok da kolay olmayan baş etme yöntemleri bir roman bütünlüğü içinde akıcı ve bilime bağlı bir yolla aktarılmış. Bu kitabı, okuyan herkesin kendinden ve yaşamdan bir parça bulacağı, adeta taşınabilir bir yardım aracı olarak okuyabilirsiniz.
Doç. Dr. Zümra Atalay
MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi
Mindfulness Institute Türkiye'nin Kurucusu
Mindfulness: Şimdi ve Burada kitabının yazarı