Geleneksel Türk evi ve Van evleri / Gökhan Uşma ; genel yayın yönetmeni Nevzat Argun ; yayın koordinatörü Gülfem Dursun ; redaksiyon Süleyman Gezgin ; sayfa tasarım Tarkan Kara ; kapak tasarım Mehtap Yürümez.

By: Uşma, Gökhan, 1992- [author.]Contributor(s): Argun, Nevzat [publishing director. ] | Dursun, Gülfem [publishing coordinator. ] | Gezgin, Süleyman [redactor. ] | Kara, Tarkan [typographer. ] | Yürümez, Mehtap [cover designer. ]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Nobel Akademik Yayıncılık | Nobel Akademik Yayıncılık ; 2131. | Nobel Akademik Yayıncılık ; 22. Publisher: Kızılay, Ankara : Nobel Akademik Yayıncılık, 2019Manufacturer: İskitler, Ankara : Atalay Matbaacılık. Copyright date: ©2019Edition: Birinci basım, Ocak 2019Description: xv, 162 pages : maps, photographs, plans, tables ; 30 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9786057928405 (paperback)Subject(s): Architecture | Architecture, Domestic | Architecture, Domestic -- Turkey | Vernacular architecture | Vernacular architecture -- Turkey | Van (Turkey) | Van (Turkey) -- Buildings, structures, etcLOC classification: NA7396.V36 U86 2019Subject: Geleneksel Türk Evlerinin genel özellikleri, tarihi süreç içerisinde süregelen bir kültür birikimiyle meydana gelmiştir. Anadolu'nun coğrafi ve iklimsel özellikleri de konut yapımında her dönemde etkili faktörler olmuştur. Yapım tekniği, uygulama yöntemleri, kullanılan malzeme ve cephe şekillenişinde yörenin coğrafi ve iklim özelliklerinin etkisi görülmektedir. Yörede hâkim olan inanç sistemi, ekonomik şartlar, yaşam tarzı gibi durumlarında etkili olması ve tüm bu faktörlerin bir araya gelmesi, Anadolu'nun farklı yerlerinde mimari çerçevede farklı sonuçlar doğmasına neden olmuştur. İçinde barındırdığı konut dokusu ve korunamayan yapıların genel özellikleri incelendiğinde, Anadolu konut mimarisinin karakteristik özelliklerini büyük ölçüde yansıtan Van kenti, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi, kültürü ve mimari mirasıyla önemli bir yerleşim yeridir. Farklı medeniyetler farklı mimari yapı tiplerini meydana getirirken, birbirleriyle olan etkileşimleri de Van kent dokusunun oluşumunda etkili olmuştur. Bu çalışmanın amacı ise öncelikle Geleneksel Türk Evlerini incelemek, daha sonra geleneksel Van Evlerini mimari özellikleri çerçevesinde ele almak ve Geleneksel Türk Evleri içindeki önemini ve özgün değerini ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda Van'ın Tuşba ve İpekyolu (eski Van Merkez ilçesi) ilçelerinde bulunan ayakta kalmayı başarabilmiş az sayıda geleneksel konut ve 2011 depremi sonrası ya da daha öncesinde yıkılmış olan toplamda 35 adet konut incelenmiştir. Kent kimliğini oluşturan önemli değerlerden biri olan Geleneksel Van Evlerinin tarihsel süreçteki durumu, mimari özellikleri ve Anadolu'daki Geleneksel Türk Evleri içindeki özgün değeri, çalışma sonucunda elde edilen bulgular neticesinde değerlendirilmiştir.--backover. https://www.kitapsec.com/Products/Geleneksel-Turk-Evi-ve-Van-Evleri-Gokhan-Usma-Nobel-Akademik-Yayincilik-343324.html
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Kataloglama Birimi NA 7396 .V36 U86 2019 (Browse shelf (Opens below)) İşlemde 0019906

Includes bibliographical references (pages 143-147).

Geleneksel Türk Evlerinin genel özellikleri, tarihi süreç içerisinde süregelen bir kültür birikimiyle meydana gelmiştir. Anadolu'nun coğrafi ve iklimsel özellikleri de konut yapımında her dönemde etkili faktörler olmuştur. Yapım tekniği, uygulama yöntemleri, kullanılan malzeme ve cephe şekillenişinde yörenin coğrafi ve iklim özelliklerinin etkisi görülmektedir. Yörede hâkim olan inanç sistemi, ekonomik şartlar, yaşam tarzı gibi durumlarında etkili olması ve tüm bu faktörlerin bir araya gelmesi, Anadolu'nun farklı yerlerinde mimari çerçevede farklı sonuçlar doğmasına neden olmuştur.

İçinde barındırdığı konut dokusu ve korunamayan yapıların genel özellikleri incelendiğinde, Anadolu konut mimarisinin karakteristik özelliklerini büyük ölçüde yansıtan Van kenti, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi, kültürü ve mimari mirasıyla önemli bir yerleşim yeridir. Farklı medeniyetler farklı mimari yapı tiplerini meydana getirirken, birbirleriyle olan etkileşimleri de Van kent dokusunun oluşumunda etkili olmuştur.

Bu çalışmanın amacı ise öncelikle Geleneksel Türk Evlerini incelemek, daha sonra geleneksel Van Evlerini mimari özellikleri çerçevesinde ele almak ve Geleneksel Türk Evleri içindeki önemini ve özgün değerini ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda Van'ın Tuşba ve İpekyolu (eski Van Merkez ilçesi) ilçelerinde bulunan ayakta kalmayı başarabilmiş az sayıda geleneksel konut ve 2011 depremi sonrası ya da daha öncesinde yıkılmış olan toplamda 35 adet konut incelenmiştir. Kent kimliğini oluşturan önemli değerlerden biri olan Geleneksel Van Evlerinin tarihsel süreçteki durumu, mimari özellikleri ve Anadolu'daki Geleneksel Türk Evleri içindeki özgün değeri, çalışma sonucunda elde edilen bulgular neticesinde değerlendirilmiştir.--backover.

https://www.kitapsec.com/Products/Geleneksel-Turk-Evi-ve-Van-Evleri-Gokhan-Usma-Nobel-Akademik-Yayincilik-343324.html

Share