Türkiye'de siyasal gelişmeler (1876-1938) / Tarık Zafer Tunaya ; Tarık Zafer Tunaya'nın eserleri için danışma kurulu Mete Tunçay, Erol Şadi Erdinç, Zafer Toprak, Şükrü Hanioğlu ; kapak fotoğrafı Ara Güler ; kapak Mehmet Ulusel, Ayşe Topçu.

By: Tunaya, Tarık Zafer, 1916-1991 [author.]Contributor(s): Tunçay, Mete [consultant.] | Erdinç, Erol Şadi, 1935-2012 [consultant.] | Toprak, Zafer, 1946- [consultant.] | Hanioğlu, Şükrü, 1955- [consultant.] | Güler, Ara, 1928-2018 [photographer.] | Ulusel, Mehmet [cover designer.] | Topçu, Ayşe [cover designer.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: İstanbul Bilgi Üniversitesi yayınları | İstanbul Bilgi Üniversitesi yayınları ; 16. | İstanbul Bilgi Üniversitesi yayınlarıSiyaset bilimi ; 1.Publisher: İstanbul : Bilgi Üniversitesi Yayınları ; 2016-Edition: Dördüncü baskı: Dördüncü baskı : Temmuz 2016Description: volumes <1> ; 23 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9756857277 (volume 1: paperback)Subject(s): Turkey -- Politics and government -- 19th century | Turkey -- Politics and government -- 20th century | Turkey -- Politics and government -- 1878-1909 | Turkey -- Politics and government -- 1909-1918 | Turkey -- Politics and government -- 1918-1960LOC classification: DR571 .T86 2016
Incomplete contents:
v1. Kitap. Kanun-ı esasî ve meşrutiyet dönemi, 1876-1918.-- 2. Kitap. Mütareke, Cumhuriyet ve Atatürk.
Summary: Anayasa ve siyaset bilimi konularındaki çalışmalarıyla tanınmış olan Tarık Zafer Tunaya'nın akademik dergiler ile çeşitli yayınlarda çıkmış makale ve konuşmalarını bir araya getiren bu eser, Kanun-ı Esasî'den, Meşrutiyet'e, Cumhuriyet'e ve Atatürk dönemine uzanan süreç içinde düşünce akımlarını, siyasal ve toplumsal olaylarla, dönemin kuruluşlarını ele almaktadır. Birinci kitapta ilk Osmanlı anayasası olan Kanun-ı Esasî'nin hazırlanması, Jön Türkler'in düşünceleri ile II. Meşrutiyet'in siyasal hayatımızdaki yeri, Batıcılık, İslamcılık gibi akımlar, İttihad ve Terakki Cemiyeti ile Osmanlı Demokrat Fırkası'nın siyasal yapılanmaları ve Trablusgarb ile Balkan savaşlarından I. Dünya Savaşı'na yol açan gelişmeler içinde Osmanlı Devleti'nin politikasını tartışan makalelere yer verilmektedir. İkinci kitapta ise Tunaya'nın, Mütareke dönemi ile bu dönemin toplumsal özelliklerini, Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda Birinci Meclis'in yeri ve siyasal yapısını, TBMM hükümetinin kuruluşu ile birlikte Cumhuriyet'in ilanı ve sonrasında 1921 ve 1924 Anayasalarının ideolojik yapılarını yorumlayan makalelerinin yanı sıra yazarın bilimsel kişiliği üzerine çeşitli bilim adamları tarafından yazılmış yazılar yer almaktadır. Bilimsel çalışmalarıyla düşünce dünyamızda önemli bir iz bırakmış, binlerce kişinin hocası olmuş Tarık Zafer Tunaya'nın bu eseri, alanında önemli bir boşluğu dolduracaktır.
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon DR 571 .T86 2016 v.1 (Browse shelf (Opens below)) Available 0010624
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon DR 571 .T86 2016 v.1 (Browse shelf (Opens below)) c.2 Available 0010959

Includes bibliographical references and index.

v1. Kitap. Kanun-ı esasî ve meşrutiyet dönemi, 1876-1918.-- 2. Kitap. Mütareke, Cumhuriyet ve Atatürk.

Anayasa ve siyaset bilimi konularındaki çalışmalarıyla tanınmış olan Tarık Zafer Tunaya'nın akademik dergiler ile çeşitli yayınlarda çıkmış makale ve konuşmalarını bir araya getiren bu eser, Kanun-ı Esasî'den, Meşrutiyet'e, Cumhuriyet'e ve Atatürk dönemine uzanan süreç içinde düşünce akımlarını, siyasal ve toplumsal olaylarla, dönemin kuruluşlarını ele almaktadır. Birinci kitapta ilk Osmanlı anayasası olan Kanun-ı Esasî'nin hazırlanması, Jön Türkler'in düşünceleri ile II. Meşrutiyet'in siyasal hayatımızdaki yeri, Batıcılık, İslamcılık gibi akımlar, İttihad ve Terakki Cemiyeti ile Osmanlı Demokrat Fırkası'nın siyasal yapılanmaları ve Trablusgarb ile Balkan savaşlarından I. Dünya Savaşı'na yol açan gelişmeler içinde Osmanlı Devleti'nin politikasını tartışan makalelere yer verilmektedir. İkinci kitapta ise Tunaya'nın, Mütareke dönemi ile bu dönemin toplumsal özelliklerini, Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda Birinci Meclis'in yeri ve siyasal yapısını, TBMM hükümetinin kuruluşu ile birlikte Cumhuriyet'in ilanı ve sonrasında 1921 ve 1924 Anayasalarının ideolojik yapılarını yorumlayan makalelerinin yanı sıra yazarın bilimsel kişiliği üzerine çeşitli bilim adamları tarafından yazılmış yazılar yer almaktadır. Bilimsel çalışmalarıyla düşünce dünyamızda önemli bir iz bırakmış, binlerce kişinin hocası olmuş Tarık Zafer Tunaya'nın bu eseri, alanında önemli bir boşluğu dolduracaktır.