Mevlid : değerden ritüele / Ali Fuat Bilkan ; editör Tanıl Bora ; kapak Suat Aysu ; düzelti Remzi Abbas.

By: Bilkan, Ali Fuat, 1963- [author.]Contributor(s): Bora, Tanıl [editor.] | Aysu, Suat [cover designer.] | Abbas, Remzi [redaktor.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: İletişim Yayınları ; 2821. | Araştırma - inceleme dizisi ; 143.Publisher: İstanbul : İletişim Yayınları, 2019Manufacturer: İstanbul : Sena Ofset. Copyright date: ©2019Edition: Birinci Baskı 2019, İstanbulDescription: 208 pages ; 19 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789750527401 (paperback)Subject(s): Süleyman Çelebi, -1422? Vesîletüʼn-necat | Religion and poetry -- History -- Turkey | Turks -- Social life and customs -- History | Islamic poetry, Turkish | Islam -- Prayers and devotionsLOC classification: BP183.3.B55 M48 2019 Subject: Süleyman Çelebi’nin 15. yüzyılda yazdığı Vesiletü’n-Necat adlı eseri, Mevlid adıyla ünlenerek, Ali Fuat Bilkan’ın ifadesiyle, belki de “dünyanın en çok okunan fliiri” haline geldi. Bilkan bu büyük rağbeti, bu metnin birçok dini esasla birlikte popüler mitolojik öğeleri de içermesine bağlıyor. Sünnilikle tasavvufun buluşlma vesilesi olması da, bu rağbeti pekiştiren bir etken. Kitap, Süleyman Çelebi’nin eserinin, zaman içinde anonim bir metin niteliği taşıyan “Yeni Mevlid”e dönüşmesinin hikayesini anlatıyor. Bilkan’ın “değerden ritüele...” diye özetlediği bir dönüşüm bu. Bu süreç, modern zamanlarda hızlanıyor. Mevlid’in, kısaltıp sadeleştirilerek yeniden düzenlenirken, sosyal ve siyasi bir ritüel olarak oynadığı işlevin aldığı yeni biçimleri de görüyoruz. Cumhuriyet dönemine kadar uzanan bir süreç bu. Din, edebiyat, siyaset, ideoloji ve zihniyet veçheleriyle çok boyutlu bir tarih incelemesi. https://iletisim.com.tr/kitap/mevlid/9827Scope and content: “Kandil, doğum, mezuniyet, vefat, yıldönümü gibi önemli addedilen günlerde okunan Mevlid’e, yazılmış hiçbir şiire nasip olmayacak bir değer atfedilmiştir. Homeros, La Fontaine, Baudelaire, Byron, Goethe, Puşkin ya da Edgar Allen Poe gibi şairler, Süleyman Çelebi kadar okunmamıştır. (...) Bu özelliğiyle Mevlid, İslâm toplumlarında Kur’ân-ı Kerim’den sonra en çok okunan ve dinlenen eser olmuştur.” Ali Fuat Bilkan https://iletisim.com.tr/kitap/mevlid/9827
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon BP 183.3 .B55 M48 2019 (Browse shelf (Opens below)) Available 0018329

"Hocam Prof. Dr. Abdurrahman Güzel'e saygıyla..."

Includes bibliographical references (pages 187-201) and index (pages 203-208).

Süleyman Çelebi’nin 15. yüzyılda yazdığı Vesiletü’n-Necat adlı eseri, Mevlid adıyla ünlenerek, Ali Fuat Bilkan’ın ifadesiyle, belki de “dünyanın en çok okunan fliiri” haline geldi. Bilkan bu büyük rağbeti, bu metnin birçok dini esasla birlikte popüler mitolojik öğeleri de içermesine bağlıyor. Sünnilikle tasavvufun buluşlma vesilesi olması da, bu rağbeti pekiştiren bir etken. Kitap, Süleyman Çelebi’nin eserinin, zaman içinde anonim bir metin niteliği taşıyan “Yeni Mevlid”e dönüşmesinin hikayesini anlatıyor. Bilkan’ın “değerden ritüele...” diye özetlediği bir dönüşüm bu. Bu süreç, modern zamanlarda hızlanıyor. Mevlid’in, kısaltıp sadeleştirilerek yeniden düzenlenirken, sosyal ve siyasi bir ritüel olarak oynadığı işlevin aldığı yeni biçimleri de görüyoruz. Cumhuriyet dönemine kadar uzanan bir süreç bu. Din, edebiyat, siyaset, ideoloji ve zihniyet veçheleriyle çok boyutlu bir tarih incelemesi.

https://iletisim.com.tr/kitap/mevlid/9827

“Kandil, doğum, mezuniyet, vefat, yıldönümü gibi önemli addedilen günlerde okunan Mevlid’e, yazılmış hiçbir şiire nasip olmayacak bir değer atfedilmiştir. Homeros, La Fontaine, Baudelaire, Byron, Goethe, Puşkin ya da Edgar Allen Poe gibi şairler, Süleyman Çelebi kadar okunmamıştır. (...) Bu özelliğiyle Mevlid, İslâm toplumlarında Kur’ân-ı Kerim’den sonra en çok okunan ve dinlenen eser olmuştur.”
Ali Fuat Bilkan

https://iletisim.com.tr/kitap/mevlid/9827