Kaybolan izler : Güneydoğu'da geleneksel dövme ya da dek ve dak / Mümtaz Fırat ; illüstrasyonlar Emre Can Duman ; kitap editörü Mine Haydaroğlu ; kapak tasarımı Nahide Dikel.

By: Fırat, Mümtaz, 1977- [author.]Contributor(s): Duman, Emre Can [illustrator.] | Haydaroğlu, Mine [editor.] | Dikel, Nahide [cover designer.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Yapı Kredi Yayınları | Yapı Kredi Yayınları ; 4851. | Yapı Kredi YayınlarıSanat ; 233.İstanbul : Yapı Kredi Yayınları, 2017©2017 Edition: Birinic baskı: Nisan 2017Description: 167 pages : illustrations ; 24 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789750839658 (paperback)Subject(s): Tattooing -- Turkey | Tattooing -- Turkey -- Turkey -- History | Turkey -- Social life and customs | Tattooed women -- Turkey | Rural Women -- Turkey -- Social Conditions | Tattooing -- Themes, motives -- History -- Folklore | Turkey -- FolkloreLOC classification: GT2346.T9 F57 2017Summary: Kültür tarihimize dair önemli bir araştırma Güneydoğu'da Geleneksel Dövme ya da Dek ve Dak Halkbilimci Mümtaz Fırat'ın araştırması bilimsel bir araştırma olarak öne çıkarken her kuşaktan okurun ilgisini çekecek bir geleneği tanıtıyor. Dövme, büyük ölçüde popüler kültürün bir parçası olarak biliniyor. Oysa dövme oldukça kadim bir gelenek olarak dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yaşayan bir gelenek. Özellikle Avrupalı bilim insanlarınca 19. ve 20. Yüzyıllarda bu konuda çeşitli aramalar yapılırken, ülkemizde ancak son 20-30 yıl içersinde ve sınırlı ölçüde ilgili gösterilmiştir. Dolayısıyla halkbilimci Mümtaz Fırat'ın 2015 yılında Oğuz Tansel Halkbilim Araştırma ödülünü bu çalışması, bilimsel araştırma olarak öne çıkarken, her kuşaktan okurun ilgisini çekecek bir geleneği tanıtması açısından dikkat çekicidir. "Dövme tanımının kapsayıcı yeni bir kavramsallaştırmaya ihtiyaç duyduğu söylenebilir. Bu çerçevede evrensel açıdan geleneksel dövme: Süslenme, kötülüklerden korunma, bereket, tılsım gibi saiklerle, renk veren maddelerin vücudun herhangi bir yerine sivri ya da keskin bir araçla kalıcı olacak biçimde işlenmesidir. Bu evrensel tanımın yanı sıra Güneydoğu'da görülen geleneksel dövme için şu tanımı yapmak mümkün görünmektedir: Süslenme, nazardan korunma, tılsım, bereket, sağaltma gibi saiklerle, is, çivit, öd, anne sütü gibi maddelerin kullanılmasıyla elde edilen karışımın, deri altına iğnelerle işlenmesine dek/dak/dövün/döğün/döğün/veşm/vesm denir."
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon GT 2346 .T9 F57 2017 (Browse shelf (Opens below)) Available 0010706

Includes bibliograpical references (pages [162]-167).

Kültür tarihimize dair önemli bir araştırma Güneydoğu'da Geleneksel Dövme ya da Dek ve Dak Halkbilimci Mümtaz Fırat'ın araştırması bilimsel bir araştırma olarak öne çıkarken her kuşaktan okurun ilgisini çekecek bir geleneği tanıtıyor. Dövme, büyük ölçüde popüler kültürün bir parçası olarak biliniyor. Oysa dövme oldukça kadim bir gelenek olarak dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yaşayan bir gelenek. Özellikle Avrupalı bilim insanlarınca 19. ve 20. Yüzyıllarda bu konuda çeşitli aramalar yapılırken, ülkemizde ancak son 20-30 yıl içersinde ve sınırlı ölçüde ilgili gösterilmiştir. Dolayısıyla halkbilimci Mümtaz Fırat'ın 2015 yılında Oğuz Tansel Halkbilim Araştırma ödülünü bu çalışması, bilimsel araştırma olarak öne çıkarken, her kuşaktan okurun ilgisini çekecek bir geleneği tanıtması açısından dikkat çekicidir. "Dövme tanımının kapsayıcı yeni bir kavramsallaştırmaya ihtiyaç duyduğu söylenebilir. Bu çerçevede evrensel açıdan geleneksel dövme: Süslenme, kötülüklerden korunma, bereket, tılsım gibi saiklerle, renk veren maddelerin vücudun herhangi bir yerine sivri ya da keskin bir araçla kalıcı olacak biçimde işlenmesidir. Bu evrensel tanımın yanı sıra Güneydoğu'da görülen geleneksel dövme için şu tanımı yapmak mümkün görünmektedir: Süslenme, nazardan korunma, tılsım, bereket, sağaltma gibi saiklerle, is, çivit, öd, anne sütü gibi maddelerin kullanılmasıyla elde edilen karışımın, deri altına iğnelerle işlenmesine dek/dak/dövün/döğün/döğün/veşm/vesm denir."

1