Ordu ve millet : 1930'larda Almanya ve Türkiye'de askerî kültür / Emre Sencer ; çeviren Özlem Albayrak ; editör Tanıl Bora ; yayına hazırlayan İsmet Melenağzı, Pelin Uzun ; kapak Suat Aysu ; kapak fotoğrafı YKY ; dizin Berkay Üzüm.

By: Sencer, Emre [author. ]Contributor(s): Albayrak, Özlem [translator. ] | Bora, Tanıl [editor. ] | Melenağzı, İsmet [editor. ] | Uzun, Pelin [editor. ] | Aysu, Suat [cover designer. ] | Üzüm, Berkay [compiler. ]Material type: TextTextLanguage: Turkish Original language: English Series: İletişim Yayınları | İletişim Yayınları ; 2701. | İletişim YayınlarıAraştırma-İnceleme Dizisi ; 445.Publisher: Fatih, İstanbul : İletişim Yayınları, 2018Manufacturer: Topkapı, İstanbul : Sena Ofset. Copyright date: ©2018Edition: Birinci Baskı: 2018, İstanbulDescription: 288 pages ; 21 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789750525421 (paperback)Uniform titles: Order and insecurity in Germany and Turkey : military cultures of the 1930s. Turkish. Subject(s): Militarism | Militarism -- Turkey -- Nineteen thirties | Militarism -- Germany -- Nineteen thirties | Germany -- 1933-1945 -- History | Turkey -- 1918-1960 -- History | --LOC classification: DD104 .S4519 2018Subject: "Millet ve ordusu arasındaki bağ retoriği iyice yaygınlaştı ve hem siviller hem de ordu mensuplarınca bolca kullanıldı. Ordu ve millet arasındaki bu organik ilişki teorisinin merkezinde, sanayileşmiş ülkeler arasında gelecekte çıkması muhtemel savaşın zorluklarına göğüs gerebilmek için 'silahlı uluslar' yaratma ihtiyacının altını çizen yazarların etkisi duruyordu. (...) Dönemin sosyal Darwinist teorilerinden güçlü bir şekilde etkilenen ve iki savaş arası dönemde topyekûn askeri hazırlığın habercisi olan bu teoriler, Almanya ve Osmanlı İmparatorluğu gibi devletlerde kabul gördü. (...) Bu durum savaştan sonra iyice şiddetlendi." Almanya ile Türkiye'nin kaderi Birinci Dünya Savaşı sırasında birbirine bağlanmış, askerî ittifak 1918'de ortak mağlubiyeti getirmiştir. Süreç Almanya için yıkıcı bir antlaşma, Türkiye için bir "başarı hikâyesiyle" sonuçlansa da iki ülke savaşın ardından alt üst edici değişimlerden geçtiler. İkisi de kendisini, başlıca temsilcileri İngiltere ve Fransa olan yeni emperyalist düzenin mağdurları olarak görüyorlardı. İki ülkede de, buna reaksiyonla güçlenen milliyetçilikle beraber, radikal bir militarizm gelişti. Tarihçi Emre Sencer, elbette köklü farklılıklara sahip olsalar da, bu çerçevede anlamlı bir mukayese imkânı sunan 1930'lar Almanyası ve Türkiyesi'nde, askerî kültürün baskın etkisini inceliyor. Orduya-subaylara özgü bakış açısının, iki savaş arası dönemde tümüyle siyasetin ve kültürün biçimlenmesinde oynadığı rolü görüyoruz.--backover. https://www.iletisim.com.tr/kitap/ordu-ve-millet/9691
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon DD 104 .S4519 2018 (Browse shelf (Opens below)) Available 0018283

"Annem için..."

Includes bibliographical references (pages 267-282) and index (pages 283-286).

"Millet ve ordusu arasındaki bağ retoriği iyice yaygınlaştı ve hem siviller hem de ordu mensuplarınca bolca kullanıldı. Ordu ve millet arasındaki bu organik ilişki teorisinin merkezinde, sanayileşmiş ülkeler arasında gelecekte çıkması muhtemel savaşın zorluklarına göğüs gerebilmek için 'silahlı uluslar' yaratma ihtiyacının altını çizen yazarların etkisi duruyordu. (...) Dönemin sosyal Darwinist teorilerinden güçlü bir şekilde etkilenen ve iki savaş arası dönemde topyekûn askeri hazırlığın habercisi olan bu teoriler, Almanya ve Osmanlı İmparatorluğu gibi devletlerde kabul gördü. (...) Bu durum savaştan sonra iyice şiddetlendi." Almanya ile Türkiye'nin kaderi Birinci Dünya Savaşı sırasında birbirine bağlanmış, askerî ittifak 1918'de ortak mağlubiyeti getirmiştir. Süreç Almanya için yıkıcı bir antlaşma, Türkiye için bir "başarı hikâyesiyle" sonuçlansa da iki ülke savaşın ardından alt üst edici değişimlerden geçtiler. İkisi de kendisini, başlıca temsilcileri İngiltere ve Fransa olan yeni emperyalist düzenin mağdurları olarak görüyorlardı. İki ülkede de, buna reaksiyonla güçlenen milliyetçilikle beraber, radikal bir militarizm gelişti. Tarihçi Emre Sencer, elbette köklü farklılıklara sahip olsalar da, bu çerçevede anlamlı bir mukayese imkânı sunan 1930'lar Almanyası ve Türkiyesi'nde, askerî kültürün baskın etkisini inceliyor. Orduya-subaylara özgü bakış açısının, iki savaş arası dönemde tümüyle siyasetin ve kültürün biçimlenmesinde oynadığı rolü görüyoruz.--backover.

https://www.iletisim.com.tr/kitap/ordu-ve-millet/9691