Başkanlı parlamenter sistem : Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği parlementer hükümet modeli ve Türkiye için tavsiye edilebilirliği / Doç Dr. Şule Özsoy Boyunsuz.

By: Özsoy, Şule Boyunsuz [author.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: On İki Levha Yayıncılık ; No.70.İstanbul : On İki Levha Yayıncılık, 2014Edition: Gözden geçirilmiş ikinci baskı: İstanbul, Haziran 2014Description: xiv, 361 pages : tables ; 21 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9786051521404 (paperback)Other title: Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği parlementer hükümet modeli ve Türkiye için tavsiye edilebilirliği | Başkanlı parlamenter sistem [Spine title]Subject(s): Presidents -- Turkey | Executive power -- Turkey | Cabinet system -- Turkey | Constitutional law -- Turkey | Turkey -- Politics and governmentLOC classification: JF255 .Ö97 2014Summary: "Elinizdeki kitap Parlamento önünde isyasi sorumlulugu bulunan kabinenin halk tarafindan seçilmis ancak siyasi güç kullanmayan cumhurbaskani ile birlikte varoldugu hükümet sistemlerine yakindan bakmaktadir. Ana karakteri parlamenter olan bu hükümet sistemlerinde, cumhurbaskanlari halk tarafindan seçilmis olmalarina ragmen bagimsiz bir siyasi iktidar alanina sahip degillerdir. Dogrudan demokratik mesruiyetin dogasi ile bagdasmaz gözükmesine ragmen kimi ülkeler tarafindan tercih edilen söz konusu modeli, diger parlamenter sistemlerden ayirt edebilmek için baskanli parlamenter sistem terimi tercih edilmistir. Birinci bölümde parlamenter sistemler genel olarak tanimlanmis, alt türleri incelenmistir. Ikinci ve üçüncü bölümlerde teorik tanimlamalar çerçevesinde baskanli parlamenter sisteme sahip olabilecegi düsünülen ülkeler seçilerek, anayasal ve davranissal etkenler bakimindan yakindan incelenmistir. son bölümde ise baskanli parlamenter sistemlerin bir model olarak temel özellikleri ve dinamikleri açiklanmis ve Türkiye için uygunlugu tartismaya açilmistir. 2007 Anayasa degisikligi sonrasi Cumhurbaskaninin halk tarafindan seçilmesi ile beraber hükümet sistemi üzerinde olusmasi muhtemel degismeler de bu çerçevede degerlendirilmistir."

Includes bibliographical references (pages [348]-361).

"Elinizdeki kitap Parlamento önünde isyasi sorumlulugu bulunan kabinenin halk tarafindan seçilmis ancak siyasi güç kullanmayan cumhurbaskani ile birlikte varoldugu hükümet sistemlerine yakindan bakmaktadir. Ana karakteri parlamenter olan bu hükümet sistemlerinde, cumhurbaskanlari halk tarafindan seçilmis olmalarina ragmen bagimsiz bir siyasi iktidar alanina sahip degillerdir. Dogrudan demokratik mesruiyetin dogasi ile bagdasmaz gözükmesine ragmen kimi ülkeler tarafindan tercih edilen söz konusu modeli, diger parlamenter sistemlerden ayirt edebilmek için baskanli parlamenter sistem terimi tercih edilmistir. Birinci bölümde parlamenter sistemler genel olarak tanimlanmis, alt türleri incelenmistir. Ikinci ve üçüncü bölümlerde teorik tanimlamalar çerçevesinde baskanli parlamenter sisteme sahip olabilecegi düsünülen ülkeler seçilerek, anayasal ve davranissal etkenler bakimindan yakindan incelenmistir. son bölümde ise baskanli parlamenter sistemlerin bir model olarak temel özellikleri ve dinamikleri açiklanmis ve Türkiye için uygunlugu tartismaya açilmistir. 2007 Anayasa degisikligi sonrasi Cumhurbaskaninin halk tarafindan seçilmesi ile beraber hükümet sistemi üzerinde olusmasi muhtemel degismeler de bu çerçevede degerlendirilmistir."