Osmanlı ordusu : Kırım Savaşı öncesinde organizasyon ve savaş gücü / Charles Alexandre De Challaye ; çevirmen ve hazırlayan Özgür Yılmaz ; kapak tasarımı Kutan Ural ; editör Can Uyar.

By: Challaye, Charles-Alexandre de, 1816-1855 [author.]Contributor(s): Yılmaz, Özgür [translator, editor.] | Ural, Kutan [cover designer.] | Uyar, Can [editor.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Original language: French Series: Kronik Kitap ; 69. | Kronik KitapOsmanlı Tarihi Dizisi ; 25.Publisher: Beşiktaş, İstanbul : Kronik Kitap, 2018Manufacturer: Küçükçekmece, İstanbul : Optimum Basım. Edition: Birinci baskı, Ağustos 2018, İstanbulDescription: 158 pages : maps ; 21 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789752430691 (paperback)Uniform titles: Mémoire sur l'etat actuel de l'armée d'anatolie, considérée au point de vue d'une guerre défensive de la Turquie contre la Russie. Turkish Subject(s): Abdülaziz, Sultan of the Turks, 1830-1876 | Turkey. Ordu -- History -- 19th century | Turkey Ordu -- Reorganization -- 19th century | Crimean War, 1853-1856 | Turkey -- History, Military -- 19th century | Turkey -- History, Military | Turkey -- Armed Forces -- History | Turkey -- History -- Ottoman Empire, 1288-1918LOC classification: UA812 .C43 2018Summary: KIRIM SAVAŞI'NDAN HEMEN ÖNCEOSMANLI ORDUSUNUN VAZİYETİ... Osmanlı Devleti ve Rusya arasında başlayıp daha sonra müttefiklerin de savaşa girmesi ile bir Avrupa savaşına dönüşen Kırım Savaşı (4 Ekim 1853 - 30 Mart 1856); sebepleri ve sonuçları itibariyle yalnız Osmanlı tarihinin değil Avrupa tarihinin de en önemli savaşlarından biridir. Özellikle orduların hazırlıktan savaş düzenine geçişine kadarki vaziyetleri tarihçiler için incelenmeye değer, ilham verici konular sunmaktadır.Temmuz 1852'den itibaren Erzurum'da Fransız konsolosu olarak görev yapan Charles-Alexandre de Challaye, Osmanlı-Rus ilişkilerinin kesildiği ve Osmanlı Devleti'nin savaş hazırlıkları yapmaya başladığı Haziran 1853'ten itibaren Osmanlı Ordusu'nun merkezi olarak belirlenen Erzurum'daki gelişmeleri izlemeye ve Fransız makamlarına rapor etmeye başlamıştır. Bu askeri istihbarat faaliyetleri çerçevesinde, Osmanlı Ordusu'nun Ruslara karşı yapacağı bir savaşta ortaya koyacağı savunma gücünü belirlemek üzere Eylül 1853'te ordunun yerleşik olduğu kamplara yönelik bir seyahate çıkmıştır. Bu seyahati sonunda elde ettiği izlenimleri İstanbul'da izinli olduğu dönemde rapor haline getirerek Fransız makamlarına teslim etmiştir. Challaye imzalı bu uzun raporda, Osmanlı Ordusu'nun yerleşik olduğu kamplar, ordunun durumu, savaş gücü ve bu ordunun Ruslara karşı nasıl bir mukavemet koyabileceği yer almaktadır. Bu raporla birlikte Osmanlı ordusunda yeniçeriliğin kaldırılmasından sonra askerî modernleşme anlamında nelerin gerçekleştirildiği de yakından izlenebilmektedir.Özgür Yılmaz'ın dilimize kazandırıp hazırladığı Osmanlı Ordusu: Organizasyon ve Savaş Gücü hem savaş tarihiyle hem de modernleşme dönemiyle ilgilenen tüm meraklılar için şaşırtıcı detaylara sahip bir çalışma. https://kronikkitap.com/kitap/osmanli-ordusu/
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon UA 812 .C43 2018 (Browse shelf (Opens below)) Available 0018042

Includes bibliographical references (pages 141-144) and index (pages 153-158).

KIRIM SAVAŞI'NDAN HEMEN ÖNCEOSMANLI ORDUSUNUN VAZİYETİ... Osmanlı Devleti ve Rusya arasında başlayıp daha sonra müttefiklerin de savaşa girmesi ile bir Avrupa savaşına dönüşen Kırım Savaşı (4 Ekim 1853 - 30 Mart 1856); sebepleri ve sonuçları itibariyle yalnız Osmanlı tarihinin değil Avrupa tarihinin de en önemli savaşlarından biridir. Özellikle orduların hazırlıktan savaş düzenine geçişine kadarki vaziyetleri tarihçiler için incelenmeye değer, ilham verici konular sunmaktadır.Temmuz 1852'den itibaren Erzurum'da Fransız konsolosu olarak görev yapan Charles-Alexandre de Challaye, Osmanlı-Rus ilişkilerinin kesildiği ve Osmanlı Devleti'nin savaş hazırlıkları yapmaya başladığı Haziran 1853'ten itibaren Osmanlı Ordusu'nun merkezi olarak belirlenen Erzurum'daki gelişmeleri izlemeye ve Fransız makamlarına rapor etmeye başlamıştır. Bu askeri istihbarat faaliyetleri çerçevesinde, Osmanlı Ordusu'nun Ruslara karşı yapacağı bir savaşta ortaya koyacağı savunma gücünü belirlemek üzere Eylül 1853'te ordunun yerleşik olduğu kamplara yönelik bir seyahate çıkmıştır. Bu seyahati sonunda elde ettiği izlenimleri İstanbul'da izinli olduğu dönemde rapor haline getirerek Fransız makamlarına teslim etmiştir. Challaye imzalı bu uzun raporda, Osmanlı Ordusu'nun yerleşik olduğu kamplar, ordunun durumu, savaş gücü ve bu ordunun Ruslara karşı nasıl bir mukavemet koyabileceği yer almaktadır. Bu raporla birlikte Osmanlı ordusunda yeniçeriliğin kaldırılmasından sonra askerî modernleşme anlamında nelerin gerçekleştirildiği de yakından izlenebilmektedir.Özgür Yılmaz'ın dilimize kazandırıp hazırladığı Osmanlı Ordusu: Organizasyon ve Savaş Gücü hem savaş tarihiyle hem de modernleşme dönemiyle ilgilenen tüm meraklılar için şaşırtıcı detaylara sahip bir çalışma.

https://kronikkitap.com/kitap/osmanli-ordusu/

1