Kutadgu Bilig'e göre Türk savaş sanatı / Erkan Göksu ; yayın yönetmeni Adem Koçal ; editör M. Murtaza Özeren ; kapak tasarımı Kutan Ural.

By: Göksu, Erkan [author.]Contributor(s): Koçal, Adem [publishing director.] | Özeren, M. Murtaza [editor.] | Ural, Kutan [cover designer.]Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Kronik Kitap ; 66. | Kronik KitapAsya Tarihi Dizisi ; 7.Publisher: Beşiktaş, İstanbul : Kronik Kitap, 2018Edition: Dördüncü baskı, Mayıs 2019, İstanbulDescription: 128 pages ; 21 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789752430662 (paperback)Subject(s): Yūsuf, khāṣṣ-hājib, active 11th century. Ḱutadgú biliğ | Military art and science -- Turkey | Military art and science -- Early works to 1800 -- Early works to 1800 | Strategy -- Early works to 1800LOC classification: U101 .G65 2019Summary: Türk tarihçiliğinin son dönemdeki en önemli isimlerinden Erkan Göksu, Sun-Tzu'nun Savaş Sanatı'ndan aldığı ilhamla Türklerin mesleği olan savaşın, düşünce boyutundaki izini sürüyor. Kitap ilk olarak savaş ve sanatına dair nitelikli ve incelikli bir araştırmanın sonucu olarak şiddet olgusundan başlayıp Sun-Tzu'nun eserinin yansımalarına, bir İslam/Türk Savaş sanatının varlığına ve Türklerin savaşa nasıl baktığına dair en veciz ifadeleri barındıran Kutadgu Bilig'den önce savaş üzerine yazılmış eserlere eğiliyor. Ardından Kutadgu Bilig'in hikmetli satırları arasına gizlenmiş olan Türk savaş sanatını da tüm sırlarıyla beraber meraklı zihinlere sunuyor. 11. yüzyılda Yusuf Hâs Hâcib tarafından kaleme alınan Kutadgu Bilig, Türk devlet ve toplum düşüncesini en açık ve sade şekilde yansıtan eserlerin ilkidir. Bu eser Türklerin ahlâk, siyaset ve hukuk anlayışlarını son derece felsefî bir derinlikle, kendine has üslubuyla anlatır. Kutadgu Bilig'de savaş, "bilgisiz ve kötülere, anlaşmak istemeyen, adaletsizlik yapan düşmanlara karşı başvurulacak son çare" olarak değerlendirilir. Yusuf Hâs Hâcib bu eserinde savaşa dair görüşlerini sunarken Türklerin savaşla olan ilişkilerinin nasıl olması gerektiğine oldukça zengin bir perspektiften bakar. Erkan Göksu da bu 1000 yıllık eserden yola çıkarak Türk savaş düşüncesi üzerine titizlikle yaklaşıyor ve daha önce benzeri görülmemiş bir kaynak ortaya çıkartıyor. Bu eser tarih boyunca en korkulu savaşçı milletler arasında anılan Türklerin savaşa nasıl baktıklarını, savaşın öncesinde ve sonrasında önem verdiklerini, savaş sırasında nasıl davranmaları gerektiğini bilge Yusuf Hâs Hâcib'in Kutadgu Bilig'inde geçen hikmet dolu ifadelerle aktarıyor. Türk Savaş Sanatı, ilk cümlesinden son cümlesine dek her yönüyle ilham veren bir çalışma. https://www.dr.com.tr/Kitap/Turk-Savas-Sanati-Kutadgu-Bilige-Gore/Arastirma-Tarih/Tarih/Dunya-Tarihi/urunno=0001766790001.
Item type Current library Shelving location Call number Copy number Status Date due Barcode
Books MEF Üniversitesi Kütüphanesi
Genel Koleksiyon U 101 .G65 2019 (Browse shelf (Opens below)) Available 0016746

Includes bibliographical references (103-112) and index (pages 113-120).

Türk tarihçiliğinin son dönemdeki en önemli isimlerinden Erkan Göksu, Sun-Tzu'nun Savaş Sanatı'ndan aldığı ilhamla Türklerin mesleği olan savaşın, düşünce boyutundaki izini sürüyor. Kitap ilk olarak savaş ve sanatına dair nitelikli ve incelikli bir araştırmanın sonucu olarak şiddet olgusundan başlayıp Sun-Tzu'nun eserinin yansımalarına, bir İslam/Türk Savaş sanatının varlığına ve Türklerin savaşa nasıl baktığına dair en veciz ifadeleri barındıran Kutadgu Bilig'den önce savaş üzerine yazılmış eserlere eğiliyor. Ardından Kutadgu Bilig'in hikmetli satırları arasına gizlenmiş olan Türk savaş sanatını da tüm sırlarıyla beraber meraklı zihinlere sunuyor. 11. yüzyılda Yusuf Hâs Hâcib tarafından kaleme alınan Kutadgu Bilig, Türk devlet ve toplum düşüncesini en açık ve sade şekilde yansıtan eserlerin ilkidir. Bu eser Türklerin ahlâk, siyaset ve hukuk anlayışlarını son derece felsefî bir derinlikle, kendine has üslubuyla anlatır. Kutadgu Bilig'de savaş, "bilgisiz ve kötülere, anlaşmak istemeyen, adaletsizlik yapan düşmanlara karşı başvurulacak son çare" olarak değerlendirilir. Yusuf Hâs Hâcib bu eserinde savaşa dair görüşlerini sunarken Türklerin savaşla olan ilişkilerinin nasıl olması gerektiğine oldukça zengin bir perspektiften bakar. Erkan Göksu da bu 1000 yıllık eserden yola çıkarak Türk savaş düşüncesi üzerine titizlikle yaklaşıyor ve daha önce benzeri görülmemiş bir kaynak ortaya çıkartıyor. Bu eser tarih boyunca en korkulu savaşçı milletler arasında anılan Türklerin savaşa nasıl baktıklarını, savaşın öncesinde ve sonrasında önem verdiklerini, savaş sırasında nasıl davranmaları gerektiğini bilge Yusuf Hâs Hâcib'in Kutadgu Bilig'inde geçen hikmet dolu ifadelerle aktarıyor. Türk Savaş Sanatı, ilk cümlesinden son cümlesine dek her yönüyle ilham veren bir çalışma.

https://www.dr.com.tr/Kitap/Turk-Savas-Sanati-Kutadgu-Bilige-Gore/Arastirma-Tarih/Tarih/Dunya-Tarihi/urunno=0001766790001.

1