Ekren, Asım,

Doktor ve sağlıkçılara şiddetin hukuki boyutu ve sonuçları : doktor ve diş hekimi, hemşire ebe hasta bakıcılara özgü suçlar / Asım Ekren, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı. - Gözden geçirilmiş ve yeni kararlar ilave edilmiş üçüncü baskı. - xxii, 193 pages ; 20 cm.

1) Doktor ya da sağlık personelinin ceza hukuku açısından konumu, kamu görevlisi veya memur olmasının sonucu -- 2) Sağlık çalışanlarının mesleki faaliyetleri nedeniyle maruz kaldıkları eylemler -- 3) Doktorların görevi kötüye kullanma ya da ihmal suçları/örnek kararlar -- 4) Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerinin artması üzerine yapılan yasal düzenlemeler -- 5) Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerinin soruşturma yapmaya yetkili makamlara (cumhuriyet başsavcılığına, emniyete, jandarmaya) bildirilmesinde (ihbar veya şikayet edilmesinde) yasal zorunluluk var mıdır? -- 6) Doktor, sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleşen şiddet eylemlerinde daha hızlı ve daha etkili soruşturma yapılması ile uygulamadaki soruşturmada yapılan hatalar -- 7) Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eyleminde bulunan şüphelilerin tutuklanması meselesi -- 8) Şiddet eylemlerinde sağlık mesleği mensubunun meydana gelen olayda etken olabilecek hatalı-kusurlu söz ya da davranışları nedeniyle haksız tahrik uygulanması -- 9) TCK'ya göre hekim / sağlık çalışanlarına özgü suçlar, ( doktor / sağlık çalışanlarınca işlenmesi halinde cezası artan suçlar) -- 10) Sağlık çalışanlarının kendi aralarındaki suç teşkil eden eylemleri -- 11) Sağlık meselesi mensuplarının hangi eylemleri doğrudan soruşturmaya hangi eylemleri soruşturma iznine tabidir? -- 12) Sağlık birimleri yönetimlerinin cumhuriyet başsavcılığı - mahkemelerle yaptıkları resmi yazışmalarda olası sorumluluklar -- 13) Diş tabipliği, sahte veya diplomasız / yetkisiz diş hekimliği yapmak -- 14) İzinsiz - ruhsatsız sağlık kurumu açmak, sağlık hizmeti sunmak -- 15) Aydınlatılmış onam belgesi ve cezası -- 16) Ebeler- sahte-diplomasız / yetkisiz olarak ebelik yapmak -- 17) Hastabakıcı, diplomasız / yetkisiz olarak hastabakıcılığı yapmak -- 18) Hemşireler, sahte veya diplomasız / yetkisiz hemşirelik yapmak -- 19) Başka doktorun kaşe ve/veya imzasını kullanmak -- 20) Bir kısım sağlık mesleği mensubunun yetkisinde olan işleri diplomasız veya belgesiz olarak yapmak veya bu unvaları takınma suçu -- 21) Tabiplerinin idari para cezasını gerektiren eylemleri -- 22) Özel ve kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların sigortasının yapılmaması suçu -- 23) Bir karşılaştırma: Sağlık mesleği mensupları ile diğer kamu görevlilerinin usulsüz olarak görev yapmaları. I.Bölüm: Doktor veya Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet Eylemlerinin Kapsamı, Hukuki Boyutu ve Sonuçları --Sağlık Mensuplarına Özgü Suçlar Sağlık Çalışanlarıyla İlgili Cezai Kavramlar. 1) Adli rapora genel bakış -- 2) Adli raporun yasal dayanağı 3) Adli raporun düzenlenmesi -- 4) Adli raporun önemi, etkisi ve hukuki değeri -- 5) Adli raporun sorumluluğu -- 6) Adli raporun düzenlenmesinde görev ve takdirin kapsamı -- 7) Uygulamada adli rapor düzenlenmesindeki eksiklik ve aksaklıklar -- 8) Sonuç olarak ne yapmak gerektiği. II.Bölüm: Uygulamada Adli Rapor.

Eser de doktor veya sağlık personelinin mesleki faaliyetlerinde maruz kaldıkları eylemler, bu yönden yapılan yasal düzenlemeler, sağlık çalışanlarına özgü suçlar yada sağlık çalışanlarınca işlendiğinde nitelikli hal alan suçlar, bunların soruşturma ve kovuşturmaları ile uygulama aksaklıkları ele alınmış. Yine sağlık mesleği mensuplarının özel yasalarında yer alan adli ve idari yaptırımları gerektiren eylemler ile sahte-izinsiz olarak mesleğin yapılması ve sağlık kurumlarının açılmasının yasal boyutuna bakılmış. Bunun yanında, doktorlarımızın, adalete en çok yardımcı oldukları esaslı konu olan adli rapor farklı yönlerle açıklanmaya çalışılmış.

(Önsözden)--backover. https://www.seckin.com.tr/kitap/454789356

9789753685535


Forensics
Violence
Violence--Health
Crime--Turkey
Crime--Health

KKX3100.4 / .E37 2020